Den diabetiske fod
Som diabetiker skal du være opmærksom på dine fødder og sørge for at få nogle gode vaner, så du kan forebygge fodkomplikationer.
Hvis du er en af de mere end 350.000 danskere, der har diabetes, bør du have særlig fokus på dine fødders sundhed. Bliv klogere på hvordan du passer godt på dine fødder med denne guide til mennesker med diabetes. Vi giver dig gode råd til egenomsorg, valg af fodtøj og information om hvad der kan ske med fødderne, når man har diabetes.
Som diabetiker er det vigtigt, at du hver eneste dag tjekker dine fødder. Du skal holde øje med, at du ikke pludselig får hård hud, ligtorne, rødme, hævelser eller sår. Symptomerne er tegn på, at noget ikke er, som det bør være, og du skal kontakte din fodterapeut snarest. Skulle du være uheldig og få et fodsår, er det vigtigt, at du bliver behandlet hurtigst muligt hos din fodterapeut, da såret kan udvikle sig hurtigt.
Neuropati betyder nervebetændelse og er en af de mest almindelige komplikationer ved diabetes. Har man neuropati begynder følesanserne i fødderne at blive dårligere eller forsvinder helt. Det kan også give sovende eller brændende smerter i fødderne. Derfor kan det ske, at du får et sår på foden, uden at du mærker noget til det. På den måde bliver fodsåret ikke behandlet i tide og i værste fald kan der gå i betændelse i det og lede til amputation.
Derfor er det meget vigtigt, at du får tjekket dine fødder ofte, når du har diabetes. En fodterapeut kan lave et fodtjek for diabetikere, hvor de gennemgår risikoen for nervebetændelse og fodsår. Du kan læse mere om det årlige fodtjek “fodstatus” længere nede på siden.
Hvis nerverne er påvirket, kan det også give balanceproblemer. Derfor har mennesker med diabetes en forhøjet risiko for faldulykker.
Fodtøj er den vigtigste faktor, når du skal beskytte fødderne mod udefra kommende skader. Det gælder både hjemmesko og udendørs fodtøj! Fodtøjet skal passe til fodens facon, de skal være lange og bredde nok, der skal være højde i tåkappen, og en god bagkappe så skoen sidder fast på foden.
Fodtøjet bør kunne lukkes med snøre, velko eller spænder, og være lavet i bløde materialer, medmindre man har problemer som kræver sko med stive såler. Der må ikke være hårde sømme eller kanter indvendig i skoene. Ryst altid skoene inden de tages i brug. Tegn en skabelon af foden, klip den ud og se om den kan ligge fladt i skoene uden at krølle, – hvis ikke, er skoen for lille.
Det er vigtigt, at du aldrig går barfodet eller på strømpesokker, når du har diabetes. Mange har nemlig nedsat følesans på fødderne, så det er meget let at få sår eller skader, hvis man går uden sko.
- Vask fødderne dagligt i rindende vand, brusebad er perfekt (ingen fodbade).
- Brug en mild sæbe.
- Tør huden godt, også imellem tæerne.
- Påfør fugtighedscreme så bliver huden blød, smidig og modstandsdygtig. Undgå at smøre creme imellem tæerne.
- Kig dine fødder efter dagligt og reagere hvis der er forandringer f.eks. røde mærker og sår. Brug gerne et spejl hvis man har svært ved at se sig selv under fødderne.
- Klip altid neglene lige over.
- Fodterapeuten fjerner ligtorne og hård hud, der kan være begyndelsen til et fodsår.
- Brug gode strømper uden hårde sømme eller kanter vend evt. vrangen ud. Strømper skal helst være af natur materiale.
Hvis uheldet skulle være ude og du får et fodsår, skal du vaske såret under bruseren og pålæg en tør forbinding. Hvis såret ikke heler hurtigt eller der går betændelse i såret, er det vigtigt, at du kontakter din egen læge hurtigst muligt. Rødme, varme og hævelse er tegn på betændelse og det skal du reagere på straks!
Fodsår bør behandles af et fodteam, som vælger den rette behandling og undersøgelser for dig og dit fodsår. Ofte er der behov for specielle sandaler eller anden form for bandage.
Som diabetiker skal du en gang om året besøge din statsautoriserede fodterapeut og få lavet en fodstatus. Fodterapeuten vil bl.a. undersøge din blodforsyning og følesans, og kan desuden behandle fodsår, hjælpe med fodterapi, aflastninger, individuelle indlæg og information om egen omsorg.
Undersøgelsen hos fodterapeuten er meget grundig og tager ca. 45 min.
Hos fodterapeuten vil du blandt andet få undersøgt nogle af de sanser, der er vigtige for dine fødder; bl.a. føle- og vibrationssansen. Fodterapeuten kigger også efter forandringer i din hud og dine negle, og tjekker om du har nogle fejlstillinger.
Det er på nuværende tidspunkt tilskudsberettiget med 50 % hos en fodterapeut med ydrenummer. Lægen skriver gerne henvisning til fodterapi.
En fodundersøgelse hos lægen eller på ambulatoriet kan ikke erstatte undersøgelsen hos din fodterapeut. Resultatet af din fodstatus bliver sendt til din egen læge.