Foden og kroppen

Foden og kroppen

Der findes en lang række sygdomme i menneskets krop, der i mere eller mindre grad påvirker foden og dens funktioner. De mest kendte er selvfølgelig diabetes og gigt, men der findes derforuden et antal sygdomme der også kan påvirke foden.

Vi har forsøgt at beskrive de mest almindelig sygdomme, der påvirker foden samt de funktionsfejl i fødderne, der modsat kan påvirke resten af kroppen, som f.eks. smerter og slid i knæ, hofter og ryg.

 

Den diabetiske fod

Som diabetikere skal man være opmærksom på sine fødder og tilegne sig nogle gode vaner, så man på den måde kan forebygge fodkomplikationer.
Vi giver dig nogle gode råd til egenomsorg, valg af fodtøj og information om hvad der kan ske med fødderne når man har diabetes.

Læs mere om den diabetiske fod

 

Leddegigt i foden

Foden og anklen rammes hyppigt af leddegigt. Særligt udsat er tæernes grundled, bagfoden og anklen, i nævnte rækkefølge, men alle led kan rammes.

Læs mere om leddegigt i foden

Læs mere om leddegigt

 

Slidgigt i foden

Slidgigt er den hyppigste ledsygdom, som med tiden rammer næsten alle. Således har ca. 8 ud af 10 af alle over 50 år påviseligt slidgigt et eller andet sted i kroppen, mens stort set alle over 80 år har det.

Læs mere om slidgigt i foden

Læs mere om slidgigt

 

Slidgigt i storetåen

Slidgigt i storetåen opstår i tåens grundled. Ofte er årsagen ukendt, men skader i leddet, urinsyregigt og leddegigt kan være medvirkende faktorer. Alle over 20 år kan rammes, men sygdommen har stigende hyppighed med alderen.

Læs mere om slidgigt i storetåen

 

Neuromusculære lidelser

Der findes en række sygdomme i nervesystem og muskler som i forskellig grad kan påvirke fødderne, og medføre komplikationer her. Problemerne spænder vidt, lige fra hudproblemer til deformiteter af foden eller sammenfald af fodskelettet.

Læs mere om neuromusculære lidelser

 

Slappe lammelser

Slappe lammelser betegner en tilstand, hvor der ses nedsat muskelkraft, i modsætning til spastiske lammelser, hvor musklen trækker sig ukontrolleret sammen. Slappe lammelser i foden kan være pga. sygdom i bevægenerver, medfødte, opstå som følge af skade på rygmarv eller nerver (f.eks. efter diskusprolaps), rygmarvsbrok (meningocele) eller efter smitsomme nervesygdomme som f.eks. polio.

Læs mere om slappe lammelser

 

Spastiske lammelser i foden

Spastiske lammelser i foden kan opstå sekundært til hjerneskader, enten medfødte eller erhvervede, eller som følge af skader på rygmarven – medfødte eller erhvervede. Den mest almindelige årsag hos voskne er halvsidig lammelse efter en hjerneblødning.

Læs mere om spatiske lammelser i foden