Spastiske lammelser i foden

Hvad er spastisk lammelse?

Se artiklen ”spastisk lammelse” for at læse om hvad spastisk lammelse er, og hvordan det opstår.

Spastiske lammelser i foden kan opstå sekundært til hjerneskader, enten medfødte eller erhvervede, eller som følge af skader på rygmarven – medfødte eller erhvervede. Den mest almindelige årsag hos voksne er halvsidig lammelse efter en hjerneblødning.

 

Hvordan viser spastisk lammelse i foden sig?

I foden kan spastisk lammelse give anledning til foddeformiteter, dvs. fejlstillinger af foden, bestemt af det træk som den stærkeste muskelgruppe udøver. Lægmusklerne, fodens oprettermuskel (m. tibialis posterior) og tæernes lange bøjemuskler er således stærkere end deres tilsvarende, modsatvirkende muskler, hvorfor der ved spastiske lammelser tit ses spidsfod med supination (udaddrejning af foden ved anklen, så både fodryggen og fodsålen kommer til at ligge mere lodret, med fodsålen pegende indad) og bøjede tæer i klostilling, så at der ved gang primært afvikles på forfodens yderste rand.

 

Hvordan behandles det?

Behandlingen af spastisk lammelse af foden er en kombination af fysioterapi, medicin og fodterapeutisk intervention, i form af indlægssåler.
Opnås der ved ovennævnte metoder ikke et tilfredsstillende resultat, kan operation komme på tale. Operationen består typisk af en forlængelse af akillessenen, for at afdæmpe det træk som forårsager spidsfod, og flytning af fodudrettermusklens (m. tibialis posterior) tilhæftning, for at modvirke det træk der forårsaget vridet i foden, den såkaldte supination, ofte kombineret med et indgreb på knoglerne i form af tripleartrodese, hvor man stivgører flere af bagfodens led, for at sikre fodskelettets stabilitet.

Fejlstilling af tæerne kan afhjælpes ved mindre operationer, hvor tæernes senetilhæftninger for bøjemusklerne overskæres, for derved at afslappe tæerne, og udrette den klo-agtige stilling.