Find den rigtige sandal

 

Når sommervarmen endelig rammer Danmark, er det efterhånden de færreste af os, der holder stand i lukkede sko. Og der er næsten heller ikke noget bedre end at slippe fødderne løs i sandaler (– man kan jo ikke gå helt barfodet alle vegne…)

 

Golfsandaler, sikkerhedssandaler, vandresandaler… Der findes snart ikke flere undskyldninger for at holde tæerne indespærret, når først sandalvejret er over os. Og sommerens favorit kan antage alle former fra en basissko med god udluftning til noget, der ligner en plade med to remme over. I dette nummer af Gå Godt er vi taget på jagt i sandaljunglen for at finde ud af, hvordan man vælger et godt stykke sommerfodtøj.

 

Hvad er behovet?

Skal sommerkjolen have følge af en let sandal, eller står den på trekking­ferie? Er dit nye fodtøj med udluftning til at arbejde i, eller skal du have noget, du nemt kan smutte i på campingpladsen eller terrassen? Dit valg af sandal hænger selvfølgelig nøje sammen med, hvad du skal bruge den til – og hvor længe du skal have den på. En del af sommerens fodtøj er nemlig ikke velegnet til ret meget andet end at vandre fra havestol til grill og tilbage igen.

Når solen rigtigt bager, er det fristende at iføre sig klipklappere eller andre lette sandaler dagen lang. Men skal du kunne gå mindre ture i dine sandaler eller have dem på i længere tid ad gangen, bør du altid vælge en model, der sidder fastspændt på hele foden. Tænk også over, om du har noget andet fodtøj at skifte med. Hvis du bruger dine sandaler hver dag hele sommeren, skal du stille nogle helt andre krav til deres kvalitet, end hvis du kun får dem på en enkelt dag om ugen.

Smukke brune kvindefødder i elegante sandaler er et skøn syn, og hvert år bugner skobutikkerne af lækre modeller med høje hæle og små tynde remme. Men jo færre remme sandalen har, desto mindre støtte får din fod. Og kombinationen af stiletter og minimal støtte kan let blive en halsbrækkende oplevelse for dine ankler og knæ. Hele din kropsholdning kan tage skade, hvis du går i stiletter til dagligt. Køb de fine højhælede, hvis du ikke kan lade være – og brug dem så kun ved helt særlige lejligheder. Kan du ikke leve uden lidt ekstra højde på, så vælg en lille kilehæl, men husk stadig, at dine fødder ikke har godt af at gå i sko med ekstra hæl hver dag.

 

Svedige syrebasser

Rigtig mange af os har varme fødder. Og varme fødder bliver til svedige fødder, hvis fodtøjet ikke tillader foden at ånde. Derfor er det værd at se på, hvilke materialer dit nye fodtøj er lavet af. Selv et par minimale sandaler kan føles varme, hvis den øvre sål eller fodsengen, som den også kaldes, fx er beklædt med plastik eller andre typer kunststoffer. Gå derfor efter en fodseng beklædt med naturmaterialer som læder og ruskind eller syntetiske materialer, der er specialdesignet til at være svedtransporterende. Nogle sandaler har fået en såkaldt antibakteriel behandling, der mindsker bakteriedannelse og svedlugt – men derfor kan de stadig være varme og ubehagelige at gå i. Og er man bekymret for tilsætningsstoffer i hverdagen, skal man måske lige undersøge, om sandalerne har fået et lag kemi, eller om materialerne er naturligt antibakterielle!

 

Klip-klap-clogs?

Klipklappere og langt de fleste sandaler med en enkelt rem over forfoden er anstrengende at gå i, fordi foden skal arbejde ekstra for at få skoen med sig. Typisk krummer man tæerne, hver gang foden løftes, og dermed belaster man sine fødder. Det kan give skinnebensbetændelse og smerter helt op i underliv og hofter. Vi går simpelthen helt anderledes, når vi har klipklappere på. Desuden gør den tynde bund, at stødet, når foden rammer jorden, går lige op i ryggen. Gode modeller fra fx Teva, Merrell og Sole har dog en fodseng og en remkonstruktion, som giver lidt ekstra støtte, så er man til klipklappere, bør man vælge de lidt dyrere udgaver, som er formet til foden – og så i øvrigt huske, at de ikke er vandresandaler, men kun skal bæres i kortere tid ad gangen og aldrig på en decideret gåtur, uanset at det kun drejer sig om et par kilometer.

Skumtræsko under navne som Clogs, Crocs, Clox og mange andre har taget sommerlandet med storm. Ligesom klipklapperne er de nemme at hoppe i, de er lette og behagelige, og så kan de smides i vaskemaskinen, når de er blevet for beskidte. Men de populære og farverige træsko er heller ikke beregnet til at gå ture i. Præcis som klipklapperne er de gode at spankulere rundt i hjemme på matriklen og at stå i, mens der vaskes op eller ristes pølser på grillen. Man har i øvrigt tidligere fundet hormonforstyrrende stoffer i nogle af de billige clogs, men der skulle være kommet mere kontrol på området. På særligt varme dage kan man dog godt mærke, at clogs er lavet af et materiale, der ikke kan lede fugten væk fra fødderne, og det kan føles ret ubehageligt.

 

Sandaler på jobbet

Skal du arbejde i dine sandaler, afgør din profession, hvilke krav du skal stille til dem. Det siger sig selv, at der kræves noget helt særligt fodtøj på en byggeplads. Også her er det vigtigt, at sikkerhedssandalen ikke bare kan modstå faldende bjælker,  men også gør noget godt for dine fødder. Vælg dem i en ordentlig kvalitet og mærk efter, om fodsengen er behagelig og giver god støtte.

I køkkener, på hospitaler osv. er clogs populære som arbejdssandaler, bl.a. fordi de er nemme at rengøre. Som tidligere nævnt kan de dog være belastende at gå i, fordi de ofte ikke sidder helt tæt til foden. Har man smalle fødder, er det svært at finde clogs, der passer, og det er decideret usundt at gå i for bredt fodtøj, hvor foden kan glide fra side til side. Køb i stedet en arbejdssandal, der kan justeres, så den passer til din fod.

 

Den gode støtte

Vores bedste råd til sommersandalen må være, at den skal give god støtte. Det betyder, at den enten har lukket hælkappe eller en justerbar rem rundt om hælen, at den har en god fodseng, og at de øvrige remme kan spændes, så sandalen sidder til og følger fodens bevægelser.

Skal du købe sandaler til børn, er det som nævnt i sidste nummer af Gå Godt rigtig vigtigt, at der er masser af støtte i fodtøjet. Det betyder lukket hælkappe så længe som muligt. Og husk, at der ikke skal være for meget svangstøtte i børnefodtøj, da det giver ”dovne” muskler.

Voksne platfodede bør også altid bruge sandaler med lukket hælkappe, så mellemfoden får lidt mere styring og ikke vælter indad. Lukket hælkappe finder du typisk på klassiske, mere lukkede lædersandaler til damer og herrer. Suppler dem eventuelt med et par gode remsandaler til de ekstra varme dage. Derudover har diverse frilufts- og sportsbutikker et utal af flotte sandaler i ”trekkingstil.” Mange af damemodellerne er i øvrigt så feminine i farver og snit, at de godt kan sættes til en nederdel. Og så til sidst et godt råd til mændene: Vælger du sandaler i behagelige materialer, behøver du slet ikke at have strømper på i dem!