Køb af børnesko – sådan gør du!

Gå Godt har i samarbejde med Pia Bondorph samlet en række retningslinjer til dig, der skal købe børnesko. Se, hvad du bør lægge mærke til, når der skal investeres i de forskellige typer af fodtøj.

 

Nybegynder – den allerførste sko

Når dit barn lige har lært at gå, foregår det i bredstående stilling. Derfor skal barnets første sko give god støtte, men det betyder ikke, at det skal være en stiv sko. Sålen skal være så blød, at du kan bøje den mellem din tommel- og pegefinger. Den skal have en høj tåkappe (den forhøjede del af skosnuden), så dit barn kan vippe med tæerne. Og så skal skosnuden være bredest ved tæerne, fordi det lille barn spreder tæerne meget, når det går.

– Der skal være god styring eller støtte op omkring anklen, og derfor har begyndersko ofte form af små støvletter. Den første sko skal kunne sidde godt fast, og det betyder også, at snørebånd er bedst. Velcro er lidt for nemt for små pilfingre at gå i lag med – så kan den uvante sko risikere at blive løsnet eller pillet af i tide og utide, siger Pia Bondorph. Hun fortæller desuden, at barnets fod på dette tidspunkt ser meget tyk ud, og at man godt kan få den tanke, at barnet er platfodet, men det er alt for tidligt at afgøre.

Normalt siger man, at barnet skal have 1,5 cm i vokse- og rutsjetillæg. Men er det den lilles allerførste sko, kan det være svært at få skoen til at sidde tæt nok om foden til, at det kan lade sig gøre. Lad barnet prøve skoen, og se, om det kan få den med sig.

Hjemmesko – fodtøj inden døre?

Når det bliver efterår og vinter, dekreterer de fleste institutioner og dagplejere, at vores børn skal have hjemmesko på. Og med væg til væg-tæppernes tilbagetog i hjemmet er det en fin ide med noget, der luner om fødderne. Træ, linoleum og klinker kan desuden være en glat affære at færdes på for de mindste, der endnu ikke er helt sikre på benene eller bare har travlt med at lege og løbe. Men medmindre dit barn har en fejlstilling i fødderne eller andre særlige behov, er det allerbedste at undgå egentlige sko indenfor.

– Helt små halvfede fødder skal bare holdes varme, og her er en tyk sok helt fin. En velfungerende fod elsker at gå frit og mærke de forskellige slags underlag, den bevæger sig henover. Tænk bare på, hvor dejligt det er at gå i bare tæer på stranden en varm sommerdag. Der foregår et fantastisk samspil mellem fodens gang og sanserne, og det går tabt, når vi tager sko på, fortæller Pia Bondorph. Hun foreslår bløde læderfutter eller tykke sokker med skriddupper som hjemmesko, så længe dit barns fødder ikke har specielle behov såsom ekstra brug for støtte.

Sandaler – til sommertid

Allerede i starten af foråret begynder skobutikkernes hylder at bugne af børnesandaler, og har man behov for ekstra støtte eller specifikke ønsker til mærke og farve, skal man ikke vente med at købe til midt i maj. Mange forældre har måttet erkende, at sandalerne går som varmt brød i foråret, og da der jo er tale om en sæsonvare, har skobutikkerne et begrænset lager af de forskellige størrelser og modeller.

Før du kaster dig ud i sandaljunglen, er det en god ide at tænke over, hvad dit barn skal bruge sit nye sommerfodtøj til. Hvor åben eller lukket skal den være?

– Det lille barns første sandal skal være lukket. Måske kravler junior endnu rundt, eller også er gangen stadig lidt usikker, så her er det vigtigt, at de små tæer er godt beskyttet. Barnets allerførste sandal går som regel også godt op omkring anklen og giver ekstra støtte til nybegynderen. Når det er rigtig varmt i vejret, er det skønt at have en sandal på, der kun består af et par remme hen over foden. Men er dit barn platfodet, er det meget vigtigt, at du finder en model med hælkappe. Det er altså ikke nok, at sandalen er udstyret med en hælrem. I det hele taget er det godt at vælge sandaler med hælkappe til dit barn. Alternativt kan du vælge en model med fodseng – altså hvor der er et lille hul til hælen i selve sålen. Klipklappere, badesandaler og andet fodtøj uden hælkappe eller hælrem egner sig ikke til at gå i. De er fine, hvis barnet skal fra terrassen og hen til badebassinet, men ikke ret meget mere. Fodtøj, der ikke sidder fast på hele foden, gør, at barnet skal arbejde alt for meget med at få fodtøjet med sig. De små tæer skal krummes, hver gang barnet tager et skridt, og det er slet ikke hensigtsmæssigt, siger Pia Bondorph.

Vinterstøvler – til sne og sjap

Med til den kolde årstid hører også en rigtig god vinterstøvle, selvom vi i Danmark sjældent skal forcere så store snemasser, som tilfældet har været det i år. Den ideelle vinterstøvle er i stand til at holde vandet ude, men lader samtidig foden ånde. Det hjælper ikke meget, at dit barn kan vandre gennem vandpytter og snedriver, hvis de små fødder er våde af sved inde i støvlerne. Gummistøvler med en tyk sål og sok i er af samme årsag ikke et godt alternativ til ”rigtige” vinterstøvler, og de giver heller ikke den nødvendige støtte til barnets fod. Mange forældre er begejstrede for termostøvler, og Pia Bondorphs holdning til dem er, at de kan sidde fint på nogle børns fødder. Men har man en lang slank fod, er det et problem, at støvlen ikke kan reguleres i skaftet og spændes ordentligt fast om barnets underben. Med en god imprægneringsspray når man langt i et par almindelige vinterstøvler, selvom vinteren skulle byde på både sne og regn.

– Børnestøvler må gerne være lidt høje i skaftet, men skal selvfølgelig ikke nå helt op til knæhaserne. Vej støvlen i hånden; der kan være stor forskel på, hvor tunge de er, og barnet skal helst ikke bruge for meget energi på at løfte fødderne. Ligesom med almindelige sko skal du vælge en støvle, der giver styring og støtte til de små fødder, fortæller Pia Bondorph.