Kompressionsstrømper

GODE RÅD OM KOMPRESSIONSSTRØMPER

Hvornår skal man bruge kompressionsstrømper. Hvordan gør jeg og hvor skal jeg gå hen? Gå Godt giver svarene.

Af Mikael Horup og Hanne Boye, Statsaut. Fodterapeut.

Hævede ben, nattekramper, åreknuder eller en blodprop i benene. Det er symptomerne på, at det er på tide at få bestilt en tid til måltagning til kompressionsstrømper. Hvis først blodproppen har været på uanmeldt besøg i benene, er det danske sundhedsvæsen heldigvis så godt forberedt, at man som patient bliver gjort opmærksom på, at man skal kontakte sin egen læge og få en henvisning til behandling med kompressionsstrømper. Men også gravide, flyrejsende og lymfepatienter, der har fået strålebehandling for cancer kan have god brug for støtte- eller kompressionsstrømper.

 

Støtte- eller kompressionsstrømper?

En støttestrømpe har mindre kompression end en kompressionsstrømpe, og kan fås uden bevilling. Det er typisk flyrejsende og gravide kvinder eller personer med begyndende symptomer som hævede ben, der kan have glæde af, at købe sig et par støttestrømper.
Er der derimod tale om alvorlige symptomer som kraftige hævelser eller en blodprop, er der ingen vej tilbage; en henvisning fra egen læge til kompressionsstrømper.

 

Hvordan gør jeg?

Da hævede ben eller en tidligere blodprop er varige lidelser, er det egen læge, der skriver en henvisning til behandling med kompressionsstrømper. Med henvisningen i hånden går man til sin fodterapeut, der kan være behjælpelig med at udfylde ansøgningsskemaet til kommunen, om hjælp til kompressionsstrømper. Ansøgningsskemaet kan findes på kommunens egen hjemmeside. Den normale behandlingstid er 21 dage, og alle får bevilget hjælp, da der jo foreligger en henvisning fra lægen. Man skal være opmærksom på, at der er frit valg af leverandør, hvilket betyder, at man ikke nødvendigvis behøver, at vælge den leverandør som kommunen har valgt. Man kan faktisk vælge frit over hele landet.

 

Måltagning til kompressionsstrømper

Fodterapeuten vil typisk starte med at optage patientens sygehistorie, for at være opmærksom på, om der er specielle hensyn, der skal tages. Det kunne f.eks. diabetes, gigt eller sår på ben og fødder. Det vigtigste med kompressionsstrømper er, at de sidder korrekt. Det er derfor måltagningen er alfa og omega i hele processen. Hvis der er tale om måltagning til knæstrømper – som ca. 90 % af alle kompressionsstrømper er – vil fodterapeuten tage 10 forskellige mål med et målebånd, fra fod og ankel og op til knæet. Hvis der er tale om en lårstrømpe, er der tilsvarende flere målepunkter.
Det er meget vigtigt, at måltagningen foregår så tidligt som muligt på dagen, så patientens ben endnu ikke er hævede. Har man som patient ikke mulighed for at komme på klinikken, kommer fodterapeuten gerne på hjemmebesøg.

 

Farver og modeller

Når måltagningen er udført, er det tid for at vælge model, farver og mønstre. Mange mennesker har måske et billede i hovedet af, at kompressionsstrømper er sådan nogle tykke, hudfarvede ”mormor-agtige” tingester. Moderne kompressionsstrømper både ligner og føles som almindelige strømper, og fås i mange udgaver, farver og mønstre. De fås også med tæer, hvor der ikke er kompression i den del der dækker forfod og tæer. Så der ingen pres er på negle og risikoen for ligtorne bliver mindre. Med fod bliver strømpen også mere behagelig at gå med, og den kommer ikke til at folde under foden. Man skal dog bede specielt om strømper med fod, da bevillingen ikke dækker den type. Der findes også adskillige modeller, der er fremstillet specielt til mænd.

 

Strømpens levetid

Et par kompressionsstrømper holder et halvt år ved normal daglig brug. Efter et halvt år vil kompressionen i strømpen være aftagende og begynde at virke slap. I kombination med at patientens hævelser er blevet mindre på grund af brugen af strømpen, vil effekten derfor være aftagende, og det er tid at skifte strømpen. Bevillingen fra kommunen dækker to par strømper; altså et års forbrug. Man kan altid selv supplere med strømper, hvis to par synes for lidt, eller man ønsker flere farver at vælge i mellem i hverdagen. Kompressionsstrømperne skal bruges hver dag, for at opnå effekt. Kompressionsstrømper må ikke benyttes om natten og når man ligger ned i længere perioder, fordi det vil belaste ens hjerte for meget.

 

Hygiejne

Kompressionsstrømper kan vaskes i vaskemaskine sammen med ens øvrige normale vasketøj, og de kan tørres i tørretumbler. De fleste modeller er helårsstrømper, der regulerer varme og transport af sved væk fra benene, ligesom det kendes fra sportstøj.

 

Hvor meget kompression?

Kompressionsstrømper er klassificeret i fire klaser; hvor klasse 1 er den med mindst kompression og klasse fire er den med mest kompression. Det er lægen der afgør hvilken klassifikation man skal bruge. En kompressionsstrømpe har mest kompression ved anklen, og kompressionen aftager jo længere op ad benet man kommer, for at assistere veneklapperne med at transportere væske og blod væk fra fødder og underben.

  • Klasse 1 kompression bruges typisk til trætte og tunge ben, små åreknuder og lette hævelser. De er også velegnede i forbindelse med graviditet og stående eller siddende arbejde.
  • Klasse 2 kompression bruges typisk ved udprægede åreknuder, blodpropper, kraftigt hævede ben, efter operationer, ved årebetændelse og ved sklerose.
  • Klasse 3 kompression bruges typisk ved konstant hævede ben, efter bensår og ved dybe venetromboser i benene.
  • Klasse 4 kompression bruges typisk ved lymfeødem og ved kraftig udprægede hævelser.

 

Pris og leveringstid

En knæstrømpe koster 650,- kr. for en standard strømpe. Prisen varierer alt efter model og kvalitet. Normalt kan en standard strømpe leveres i løbet af tre til fem dage, mens der kan gå op til 14 dage for en specialstrømpe.
En strømpe, der leveres med en bevilling fra kommunen, kan først udleveres fra fodterapeuten, når bevillingen er godkendt af kommunen. Måltagning kan dog godt foretages inden bevillingen foreligger.

 

En af artiklens forfattere, Hanne Boye, med et udvalg af moderne kompressionstrømper