Lak kan hærge dine tånegle

Med få håndgreb kan du skærme dine negle mod skadelig kemi, så du undgår skader, allergi og svamp.

Lak på tåneglene klæder et par solbrændte fødder, der svæver frit i et par sandaler. Men kunsten at lakere negle handler om mere end at få penslen til at makke ret. Det starter faktisk allerede, inden du skruer låget af de små glasflasker, fyldt med forjættende farver.

Du skal som udgangspunkt tænke på, at dine negle er levende organismer, der suger alt til sig. Hvis du er uheldig, kan du få allergi, skade neglepladen eller få svamp i neglen, hvilket kan være sin sag at slippe af med igen. Ved at følge et par enkle råd, kan du dog beskytte dig selv og dine tånegle, så de sagtens kan funkle videre fra fortove og på footies.

 

Skån dig for skadelig kemi

Neglelak, underlak og neglelaksfjerner kan indeholde problematisk kemi såsom formaldehyd, parabener, ftalater, uhærdede acrylater, toluen og acetone. Derfor skal du vælge produkter, der indeholder så få af de kemiske stoffer, der enten er skadelige eller mistænkte for at være det. Der findes en stribe mærker på markedet, som er baseret på langt mindre problematisk kemi end andre.

 

Beskyt neglen med olie og underlak

I god tid inden du lægger lakken på, kan du beskytte neglen ved at smøre den ind i negleolie og lade det tørre, inden du går i gang. Det lukker af, så du forebygger neglesvamp i at slå sig ned i keratinlagene. Bagefter kan du gøre værnet endnu kraftigere ved at lægge en underlak, der er så fri for skadelig kemi som muligt.

 

Pas på hud, neglefalsene og rifter

Når du lægger lakken på, skal du forsøge at undgå at ramme huden, fordi den optager kemikalier i endnu højere grad end neglen. Desuden skal du undgå at ramme sår og rifter, fordi kemikalier også trænger hurtigere ind her. Endelig skal du undlade at lakerere helt ned i neglefalsene (siderne), da det er svært at fjerne.

 

Hold pause mellem lakeringer

Et fjerde råd er at holde pauser mellem lakeringerne, så dine negle kan restituere sig. Det er især oplagt i de kolde årstider, hvor fødderne alligevel er gemt godt væk i sko og støvler. Til gengæld kan du give den lidt mere med penslen, når solen opmuntrer til sandaler.

 

Dæk ikke over problemer

Det sidste råd, inden det lakker mod ender, er, at undlade at bruge lak til at dække over negleproblemer, der i stedet bør behandles af en professionel. Det gør kun tilstanden værre, hvis du forsøger at skjule tykke negle, revner eller neglesvamp.
Midt i alle anstrengelserne må du endelig huske at lufte ud, da du også skal beskytte dig mod dampene fra de flydende farvelader.

 

Undgå at bruge lak til at dække over negleproblemer, der i stedet bør behandles af en fodterapeut