Skal rollingerne have rullesko?

I så fald skal du sikre dig, at børnene kun bruger dem til leg, og husker hjelm og beskyttere.

Løb, gå, hop eller rul i et par sko, kan lyde forjættende for børn, som gerne vil hurtigt frem i verden. Og det er netop, hvad man kan i et par rullesko, som nu igen er en del af gadebilledet. Så hvis dine børns små, runde øjne får samme skær som julelysene, når de taler om skoene, er sandsynligheden for, at de ruller fra juletræet i år til stede. Men er det nu også et fornuftigt køb?

 

Pas på knæ og akillessener

I amerikanske artikler fra 2007, hvor dillen var på sit højeste, kan man læse for og imod skoene. Her står blandt andet, at rulleskoene er en god måde for børn at få rørt sig på. Der står til gengæld også, at børnene sjældent fjerner hjulene i hælen, som de skal, når de skal gå i skoene. Det betyder, at de er nødt til at læne sig fremad i skoene og gå på tåspidserne, hvilket tvinger dem til at bøje mere i knæene. Og det kan give smerter i knæ, akillessenen eller anklen. Desuden kan fødder og akillessener også blive beskadiget af, at børnene er nødt til at balancere på hælene, når de ruller.

 

Nybegyndere falder

Hjelm, knæ-, albue- og håndledsbeskyttere er også noget de færreste tænker over, når rulleskoene snøres på vej til skole. Men risikoen for at falde er stor, fordi børnene skal læne sig tilbage for at sætte af. I USA resulterede det i, at en del amerikanske børn fik forstuvninger og brud. 70 procent af uheldene sker dog inden, rollingerne har brugt rulleskoene fem gange, og det er især piger, som slår sig.

To-i-en-produkter er ofte, hverken fugl eller fisk, og det samme kan siges om rulleskoene. Men hvis du forbereder dit barn på, at hun kun skal bruge dem til leg, sørger for hjelm og beskyttere, og sætter rammer for brugen af dem, kan rulleskoene være ligeså fint et legetøj som rulleskøjter og skateboards.

 

Hvad er rullesko?

Rullesko er en sportssko, hvor der sidder et eller to hjul i hælen, som kan tages ud, når man vil gå i skoene. I USA var rulleskoene et kæmpehit i omkring 2007, hvor de blev forbudt på skoler og i supermarkeder, fordi de generede andre elever og kunder. Heely er mærket på skoene, og i USA er udførelsen af aktiviteten blevet til udsagnsordet ’heeling’.