Små sunde fødder

Det er lørdag formiddag, og ungerne skal have nye støvler, sandaler eller hvad årstiden nu foreskriver. Skobutikken er tætpakket med forældre og børn, personalet har travlt, og hvad er det nu lige, du skal kigge efter, når du er på jagt efter godt fodtøj til poderne?

Pia Bondorph er privatpraktiserende fodterapeut og kursusansvarlig i Danske Fodterapeuter. Efter mere end 25 år i branchen ved hun en masse om børnefødder og sko til de kære små.

– Vores skelet er blødt, bøjeligt og overraskende nemt at deformere, ikke bare i barndommen, men også når vi holder op med at vokse i 16-årsalderen. Når vi siger, det er ekstra vigtigt, at børn går i godt fodtøj, er det simpelthen, fordi vores fødder skal holde hele livet. Så jo bedre en start de får, jo længere fungerer de, siger Pia Bondorph.

Formen afgør alt

Mantraet fra fodterapeuten lyder, at vi skal bruge vores sunde fornuft, når vi køber sko til vores børn. Allerførst skal vi se på barnets fod. Hvilken facon har den? Er den lang eller kort, bred eller smal, buttet eller fin?

– Vi kan ikke bare gå ind og anbefale et mærke, som alle kan gå med. Vi kan fx ikke sige, at Angulus eller Ecco altid er et godt bud, for det kommer fuldstændig an på, hvordan den fod, der skal puttes i skoen, er formet. Det duer ikke at klemme små, buttede fusser ned i en smal sko, fortæller Pia Bondorph. For smalt fodtøj kan på længere sigt resultere i knyster og hammertå, hvor en af tæerne fortrænges og lægger sig oven over de andre fire.

På samme måde er brede, fodformede sko helt forkert til lange, smalle fødder, der vil skulle arbejde uhensigtsmæssigt for at kunne få skoen med sig, og det er nok her, hvor forældre typisk begår fejl. De fleste kan se, at foden har brug for plads, men at alt for meget plads i form af for brede sko kan være direkte skadeligt for gangafviklingen, er mange forældre ikke klar over. Forestil dig, at dit barn skal krumme tæerne for at få den brede sko med, hver gang han eller hun tager et skridt – det bliver hurtigt anstrengende.

”Fodtøj, der ikke sidder fast på hele foden, gør, at barnet skal arbejde alt for meget med at få fodtøjet med sig. De små tæer skal krummes, hver gang barnet tager et skridt, og det er slet ikke hensigtsmæssigt.” Pia Bondorph

”En velfungerende fod elsker at gå frit og mærke de forskellige slags underlag, den bevæger sig henover. Tænk bare på, hvor dejligt det er at gå i bare tæer på stranden en varm sommerdag” Pia Bondorph

Den ideelle vinterstøvle er i stand til at holde vandet ude, men lader samtidig foden ånde. Det hjælper ikke meget, at dit barn kan vandre gennem vandpytter, hvis de små fødder er våde af sved inde i støvlerne.” Pia Bondorph.

Undgå for små strømper!

Allerede før barnet hopper i sine første sko, kan man godt begynde at tage hensyn til de små fødder. Sokker, strømpebukser og sparkedragter skal have god plads til, at foden kan strækkes ud. Ikke mindst i starten vokser ungerne vældig stærkt, og da barnefoden er meget blød og eftergivende, gør det ikke ondt på baby, hvis fødderne i sparkedragten ikke levner den fornødne plads. Men det problematiske er, at det alligevel kan resultere i en fejlstilling, hvis barnet konstant har for stramme sokker eller lignende, der tvinger foden ind i en uhensigtsmæssig stilling. Passer sparkedragten fra moster først den lille om maven, når den strammer om fødderne, kan det være løsningen at klippe de indbyggede futter af og supplere med et par strømper i den rigtige størrelse.

Diverse babytøjsfirmaer og sportstøjsproducenter laver sko til børn, der slet ikke har lært at gå endnu. Så længe de ikke klemmer, er det okay at have ”babysko” på ved enkeltstående lejligheder, men som udgangspunkt skal et barn ikke have fodtøj på, før det skal gå udendørs.

Indendøre er en tyk sok, evt. med skridsikre dupper under helt fint, når junior skal tage sine første skridt. Ligesom det er vigtigt med plads til babyfødderne, må det større barns strømper naturligvis heller ikke stramme.

Undgå skadelig kemi

De senere år er det blevet populært at gå i gummitræsko, der findes under navne som Clox, Crocs og mange andre. Pia Bondorph medgiver, at gummitræskoene er et hit hos både børn og voksne, der synes, de er bløde, støddæmpende og nemme at hoppe i. Men også her skal man tænke sig om. For det første skal skoen være nem at få med, så den ikke bliver en belastning for gangafviklingen. Den skal altså have den rette bredde, og mange af modellerne er netop meget brede – fint for små tykke fødder, men problematisk for smalle børnefødder. For det andet kan de farvestrålende og smarte træsko indeholde skadelige blødgørere.

Miljøstyrelsen har testet fem gummitræsko til børn, og et enkelt par afgav så høje koncentrationer af det hormonforstyrrende ftalat DBP (dibutylftalat), at de udgjorde en risiko for småbørn. Netop denne model er naturligvis taget af markedet, men Miljøstyrelsen vil her i foråret 2010 undersøge markedet for gummitræsko og plastsandaler, så man kan få klarlagt problemets omfang.

Pris, kvalitet og materialer

På spørgsmålet om, hvorvidt pris og kvalitet hænger sammen, når der skal købes børnesko, svarer Pia Bondorph:
– Jeg aner det ikke! Umiddelbart er min personlige holdning, at det gør det. Alt andet lige må det koste lidt ekstra at udvikle en god pasform, og kvalitetsmaterialer spiller også en rolle for slutprisen. Samtidig ser vi jo, at flere større supermarkedskæder har allieret sig med blandt andet fodterapeuter, når de prisbillige sko skal designes, og det borger da for pasformen. Måske bør man vende problemstillingen om og sige, at det ikke er nogen garanti for kvaliteten, at en sko har kostet 700 kr.

Hun anbefaler, at man som hovedregel går efter børnesko i naturmaterialer, men det kommer naturligvis an på, hvad skoen skal bruges til og hvor længe barnet skal have dem på ad gangen. Der er intet odiøst i laksko til fest, og nogle kunstmaterialer har nyttige evner som fx transport af fugt eller åndbarhed. Men plastik og kunstlæder giver ikke et godt ”indeklima” for fødderne.

– I dag er de fleste forældre bevidste om deres børns fodtøj, og det er glædeligt. Men derudover synes jeg også, de er blevet rigtig gode til at få undersøgt børnene og stille spørgsmål til læger, ortopæder og fodterapeuter, hvis de små bevæger sig mærkeligt, begynder at gå sent eller klager over smerter i benene. Det er jo supervigtigt, at vi opdager det så tidligt som muligt, hvis barnet har fejlstillinger eller andre problemer med fødder og bevægeapparat. Så kan man sætte ind med indlæg, fysioterapi, strækøvelser og det bedst mulige fodtøj, der kan støtte og hjælpe barnet, siger Pia Bondorph.

Den rigtige størrelse

Orker du ikke at slæbe junior med, eller er det af en eller anden grund ikke muligt, kan du tegne den lille fod af på et stykke papir. Husk, at han eller hun skal stå op, så foden fylder mest muligt. Tag indersålen ud af den potentielle nye sko (det kan man på langt de fleste børnesko i dag) og mål med skabelonen af dit barns fod, om der er de ønskede 1,5 cm i vokse- og rutsjetillæg.

Tjek skoen

Husk så alligevel at gentage målingen af barnets fod og indersålen, når du kommer hjem med de nyindkøbte sko. Giv barnet begge sko på og lad det bevæge sig rundt. Kan velcro eller snørebånd spændes tilstrækkeligt ind, til at barnet kan få skoene med sig? Læg i øvrigt mærke til, at ballerinasko og lignende, der ikke kan snøres eller spændes, ikke må have ret meget voksetillæg. Skoen skal som minimum have en rem over vristen, hvis du vil følge anbefalingen om 1,5 cm.