Tre af sommervarmens skofælder

Spinkle sandaler, klipklapper og skumtræsko er tre af sommervarmens skofælder, fordi de kan efterlade dine fødder svedige, søvnige og svækkede.

Rigtig mange af os har fødder, der sukker efter et koldt fodbad i sommervarmen. Går vi samtidig i ikke-åndbare sko eller sandaler, kan vi føle det som om, vi har eget dampbad installeret. Selv et par minimale sandaler kan føles varme, hvis sålen fx er beklædt med plastik eller andre typer kunststoffer. Derfor kommer du langt ved at gå efter en sål, der er beklædt med naturmaterialer som læder og ruskind eller syntetiske materialer, der er svedtransporterende. Nogle sandaler har fået en såkaldt antibakteriel behandling, der mindsker bakteriedannelse og svedlugt – men derfor kan de stadig være varme og ubehagelige at gå i. Er du bekymret for kemikalier, skal du undersøge, om sandalerne har fået et lag kemi, eller om materialerne er naturligt antibakterielle!

 

Gå kort i klipklapper

En anden af sommerens skofælder er klipklapper, som er skoverdenens narkotikum. De fleste er afhængige af dem, selvom fødderne lider. Det samme gælder for de fleste sandaler med en enkelt rem over forfoden. Fælles for dem er, at de ikke sidder ordenligt fast på foden. Derfor skal din fod arbejde ekstrameget for at få sandalen med sig, hvilket får dine tæer til at krumme sig sammen, hver gang du løfter foden. Bevægelsen sætter dine fødder på en hård opgave, som kan give dig skinnebensbetændelse og smerter helt op i underliv og hofter.

Tilmed er sålerne ikke tykkere end en papkasse, hvilket betyder, at du går rundt uden støddæmpere og derfor sender stødene direkte op i ryggen, når foden rammer jorden. Kigger du dig godt for, kan du dog spotte modeller, der har en sål med indbygget støddæmper og en rem, der holder sandalerne fast på foden. De koster ofte det samme som adskillige af de billige. Til gengæld er de formet til foden, og du kan nyde dine klipklapper uden konsekvenser. Bare du husker, at de ikke er vandresandaler, og du kun skal bære dem i kortere tid ad gangen og aldrig på en decideret gåtur.

 

Pas på med skumtræsko

Skofælde nummer tre er skumtræsko, som mange mennesker – især børn – sværger til. Du kan finde dem under navne som Clogs, Crocs, Clox. Ligesom klipklapperne er de nemme at hoppe i, de vejer ikke mere end en fjer og så er der plads til tæerne. Og når de er beskidte, skal du blot lukke lågen til vaskemaskinen og trykke start.

Men de populære og farverige træsko er heller ikke beregnet til at gå ture i. Præcis som klipklapperne er de kun gode at spankulere rundt i hjemme på matriklen og at stå i, mens du vasker op eller rister pølser på grillen. Når temperaturen ryger op over 25 grader, vil du dog godt kunne mærke, at skumtræskoene er lavet af et materiale, der ikke kan lede fugten væk fra fødderne. Det kan føles som at skøjte med våde fødder på en plastikpose.

Uanset hvad du stikker dine fødder i, ønsker vi god sommer til dine fødder.