Vintertrætte fødder

Om vinteren pakker vi fødderne varmt ind i tykke strømper og tætsluttende sko. Det betyder, at vores fødder gennem mange måneder lever et indelukket liv, hvor de måske ikke kan ånde, bliver overophedede og mast.

For mange af os resulterer denne overlast i hård eller tør hud, nedgroede negle, hælerevner, fugtige fødder og negle- eller fodsvamp. Og når fødderne ikke er glade kan det nemt påvirke kroppens generelle velvære og bevægelsesfrihed.

Her er et par gode råd til, hvordan man kan være ekstra opmærksom på undersåtternes tilstand og pleje i den kolde tid.

En sund fod
En sund fod er, hvis vi ser bort fra problemer som fejlstillinger, først og fremmest en velplejet fod. En hvor neglene er klippet korrekt og huden er blød og smidig.

Det er en god ide ofte at se grundigt på sine fødder og undersøge hvordan huden og neglene har det. Mærk efter om der er områder af huden der gør ondt, om neglenes kulør er i orden og om huden ser frisk og sund ud.

Opdager du revner, sår, vabler, hård hud og ligtorne er det tegn på, at dine fødder ikke har det godt.

Godt fodtøj
En kilde til mange af de mest almindelige fodlidelser er dårligt fodtøj.

Godt fodtøj skal:

 • Være den rigtige størrelse.
  Skoen må ikke klemme eller trykke og skal støtte foden korrekt. Vælg fodtøj der er fleksibelt og kan forme sig efter fodens form og bevægelse. En fodterapeut kan analysere din fod og finde frem til eventuelle fejlstillinger, der kræver særlig støtte.
 • Være af et åndbart materiale.
  Læder giver huden mulighed for at ånde, og foden mulighed for at slippe af med sin varme. Gummisko og -støvler indkapsler derimod varme og fugt.
 • Kunne tilpasses
  Mange oplever at deres fødder kan hæve i løbet af dagen. Vælger du fodtøj med snørebånd eller velcro-lukning kan du løsne og stramme i takt med dine fødders behov.
 • Fungere stødabsorberende.
  Stød kan forplante sig op gennem kroppen, og resultere i hård hud på fodsålerne, slid på ryg og knæ samt hovedpine. Har dine støvler eller sko en meget tynd sål er det altså en god ide at investere i en indlægssål.
 • Ikke beholdes på hele dagen.
  Tag et par skiftesko med om morgenen så du kan smide vinterskoene og give fødderne luft og plads mens du arbejder. Oplever du, at dine fødder bliver meget varme og fugtige i løbet af dagen, er det en fordel at have et par skiftestrømper med så foden kan blive tør. Tænk desuden over dine strømpers materiale, og vælg naturlige tekstiler som uld og bomuld.

Daglig pleje
Vil du gerne gennem vinteren med sunde og glade fødder er det nødvendigt at pleje dem hver dag.

Når du kommer hjem bør du altid tage skoene af. Gå på bare tæer eller i et par løse bløde hjemmesko der giver foden fuld bevægelsesfrihed så tæerne kan sprede sig og hele foden kan få luft.

Creme
Du plejer dine fødder som dit ansigt, og dagligt smører dem med en god creme. Det er vigtigt at cremen er specielt beregnet til fodpleje da almindelig bodylotion ikke er fed nok. Det er også vigtigt at den trænger ind i huden (ca. 3-4 minutter). Vælg en fodcreme der passer til din hudtype.

Neglene
For at undgå nedgroede negle skal tåneglene også ordnes ofte. Tåneglene bør klippes korte og lige over – aldrig runde. Lad være med at file dine tånegle da du risikerer at ødelægge neglens naturlige overflade og skabe adgang for eksempelvis neglesvamp. Er det nødvendigt kan du file let på neglens hjørner for at undgå skarpe kanter, pas dog på med at file for langt ned.

Hård hud
Har du hård hud på fødderne skal den væk i en fart. Venter du for længe med at behandle og forebygge risikerer du at små blodkar og nervender vokser ud i den hårde hud. Det kan gøre bekæmpelsen meget smertefuld og svær. Hård hud kan desuden skabe betændte hælerevner og ømme ligtorne.

Du kan udruste dit bad med en almindelig grydesvamp, som du et par gange om ugen skrubber foden med, mens du alligevel er i bad. Peelingprodukter og scrubs til kroppen er også fantastiske at bruge på fødderne.

Selvom filen er et populært redskab mod den hårde hud, så kan den faktisk gøre mere skade end gavn. Når du filer på den hårde hud udvikles varme og der produceres flere hudceller for at beskytte huden. Hvilket gør huden tykkere.

Tør hud
Har du meget tør hud på fødderne er en billig og nem løsning at putte noget olie (det er lige meget hvilken) i et par plastposer, stikke fødderne i, lukke dem om anklen og lade virke en times tid.

Du kan også smøre fødderne tykt ind i fodcreme, tage et par løstsiddende bomuldsstrømper på og sove med dem på.

Fodbad
Et fodbad skal udelukkende opfattes som velvære. Det er dejligt, at få de kolde fødder ned i varmt vand, men faktisk udtørrer iblødsætningen huden.

Har du imidlertid lyst til et fodbad bør du under ingen omstændigheder putte salt i vandet, da salt yderligere udtørrer huden. Brug hellere et par dråber olie eller ingenting. Og lad ikke fodbadet vare meget mere end et par minutter.

Pas i sær på med varme fodbade, hvis du har diabetes. Du kan have udviklet neuropati (nedsat følesans) i dine fødder, og kan derfor komme til at skolde dig uden du kan mærke det.

Massage og træning
For at bevare fodens smidighed og styrke muskulaturen, er det en god ide at lave nogle øvelser og massere fødderne jævnligt.

Saml blyanter op med tæerne, spred tæerne alt hvad du kan, brug bolde eller få partneren til at give en rask fodmassage.