Sammenvoksede fodknogler (latin: tarsal coalitio eller coalitio pedis)

Hvad er coalitio?

Tarsal coalitio er en mere eller mindre komplet sammenvoksning af to eller flere knogler i foden. De hyppigst involverede knogleled er bådbenet (naviculare) og hælbenet (calcaneus) eller hælbenet og rullebenet (talus)

 

Hvem, og hvor mange får coalitio?

Sammenvoksning af fodknogler er en ret almindelig tilstand, som rammer ca. 1 % af befolkningen. Mange mærker slet ikke noget usædvanligt til deres fødder, og opdager aldrig at de har det. I cirka halvdelen af tilfældene er begge fødder involveret, men selv i disse tilfælde er der mange patienter, som aldrig mærker symptomer. De som mærker coalitio, mærker som regel kun symptomer fra én af fødderne.

 

Hvad er tegnene på sammenvoksede fodknogler?

Som nævnt tidligere mærker en større andel af patienterne aldrig noget til deres abnormitet, og får den derfor aldrig diagnosticeret. De patienter som oplever symptomer, klager typisk over smerter i mellem- og bagfod, særligt efter belastning af foden, f.eks. i forbindelse med sport. Foden kan blive stivere, og bagfodens drejebevægelser er typisk indskrænket, hvilket gør normal funktion besværlig, og i værste tilfælde kan det medføre abnorm vækst af foden hos børn. Der kan til tider også ses platfod hos patienter med coalitio.

 

Hvordan behandler man det?

Da mange patienter forbliver symptomløse, skal behandling kun iværksættes, hvis der er symptomer til stede.
Hvis symptomerne består af kortvarige smerter efter uvant belastning, forsøger man sig tit med aflastning og eventuelt gågips i tre uger.
Er smerterne mere vedvarende opererer man typisk foden.