Sammenvoksede tæer (latin: syndaktyli)

Hvad er syndaktyli?

Syndaktyli er den medicinske betegnelse for en medfødt sammenvoksning af tæer eller fingre. Man inddeler traditionelt i komplet/inkomplet og simpel/komplex syndaktyli :

  • Komplet syndaktyli: sammenvoksning af tæerne helt op til tåspidserne
  • Inkomplet syndaktyli: sammenvoksning af tæerne op til et sted mellem tåspidserne og det normale sted hvor tæerne adskilles.
  • Simpel syndaktyli: Er betegnelsen når kun hud og bløddele er sammenvoksede.
  • Kompleks syndaktyli: Betegner en komplet sammenvoksning inklusiv knogle og negle.

 

Hvor udbredt er det?

Sammenvoksede tæer er normalt i visse dyrearter, for eksempel har kænguruen kompleks syndaktyli på fødderne. Hos mennesker er fænomenet dog mere sjældent, og rammer kun 1 ud af 2000. Hos omtrent halvdelen af disse ses der sammenvoksning på begge fødder, mens der hos 10-40 % er familiær forekomst. Mænd rammes en smule hyppigere end kvinder, og til tider ses det, som led i et syndrom, hvor der også er andre medfødte abnormiteter.

 

Hvorfor sker sammenvoksningen?

I fosterlivet, når tæerne stadig er helt nydannede, er de stadig sammenvoksede. Omkring uge 16 sendes der dog signal om, at huden mellem tæerne skal opløses, så tæerne kan få deres rigtige form. Processen, hvor kroppen med vilje opløser sine egne celler kaldes ”apoptose”, der dækker over en programmeret celledød, som altså er en proces der sørger for, at kun de uønskede celler fjernes, mens de ønskede forbliver uskadte. Denne proces stopper hos nogle enkelte lidt for tidligt, og derved opstår syndaktyli.

 

Hvad er symptomerne på syndaktyli?

Det er vigtigt at understrege, at syndaktyli hverken er farligt eller indskrænker fodens funktion. Det er en udelukkende kosmetisk gene, som mange vælger at leve med.

 

Behandling:

Behandling er i de fleste tilfælde slet ikke nødvendig, idet fodens funktionalitet er helt normal, og patienten ikke generes fysisk af sammenvoksningen. Nogle vælger dog at blive behandlet på grund af den kosmetiske gene. Dette foregår ved en operation hvor tæerne skilles ad, og der transplanteres hud fra et andet sted på kroppen til de steder på tæerne hvor der mangler.