Severs sygdom (latin: Morbus Sever)

Hvad er Severs sygdom?

Severs sygdom er en betændelsestilstand af det sted, hvor akillessenen (også kaldet hælsenen) sidder fast på hælbenet. Gentagne kraftige træk på senen, f.eks. i forbindelse med sport, fører til at der opstår små revner, hvilket fører til smerter, som kan være kraftige, og hævelse omkring området.

Hvem får sygdommen?

Tilstanden rammer hyppigst fysisk aktive børn (piger omkring 8-10 år og drenge omkring 10-12 år), og skyldes formentlig at tilhæftningsstedet for hælsenen ikke er fuldt modnet, og derfor lettere overanstrenges ved kraftigt træk.

Hvordan viser sygdommen sig?

Udviklingen sker over noget tid, og viser sig ved ømhed omkring hælens bageste del under og efter aktivitet. Hos lidt over halvdelen involveres begge fødder. Der kan hos nogle mærkes et mindre, stift område bagest på hælen. Smerten forværres typisk ved træk på stedet, f.eks. når barnet står på tæer, og der kan være hævelse og rødmen over stedet (typiske betændelsestegn).

Hvordan behandles det?

Tit går tilstanden over af sig selv, men i eventuelle behandlingskrævende tilfælde, er valget det samme som ved mange af fodens andre betændelsestilstande, nemlig aflastning af stedet, så kroppen kan få ro til selv at reparere skaden.

Dette kan ske enten i form af et indlæg, som øger hælhøjden, eller eventuelt via gipsbandagering i cirka tre uger, hvis der er tale om et sværere tilfælde.