Smerter i mellemfodsknoglerne eller Freibergs sygdom (latin: morbus freiberg eller morbus köhler II)

Hvad er Freibergs sygdom?

Sygdommen, som også kaldes Köhler II fordi de to minder meget om hinanden, er smerter i forfoden, som opstår på grund af nedbrydning af knoglehovedet på én af mellemfodsknoglerne, typisk nummer to, sjældnere nummer tre (tæer nummereres således, at storetåen er første tå, mens lilletåen er femte).

Hvem rammes og hvad skyldes det?

Sygdommen, som er sjælden, rammer typisk yngre voksne, hyppigst kvinder. Årsagen til udviklingen er uklar, men en anerkendt teori er, at sygdommen udvikles som resultat af belastning af knoglehovedet med afklemning af blodforsyningen.

Hvordan viser sygdommen sig?

Som nævnt vil patienten mærke smerte fra den påvirkede knogle, typisk i forbindelse med bevægelse af leddet. Rødmen, hævelse og indskrænket bevægelighed er også hyppige fund, og knoglen vil desuden være øm ved berøring. Diagnosen kan tit stilles ud fra røntgenundersøgelse.

Hvordan behandler man det?

Behandlingsmålet er at patienten skal blive symptomfri, og at knoglen skal hele op. Ofte er behandling ikke nødvendig, og aflastning er tilstrækkeligt til at afhjælpe symptomerne. Eventuelt kan gipsaflastning komme på tale, men patienten kan selv afhjælpe symptomerne ved hjælp af et aflastende/støttende indlæg i skoen.