Skævheder fra fejlstillinger i fødderne kan forplante sig højere op i kroppen og belaste dine knæ, hofter, lænd og ryg.
Særligt er du i risiko, hvis du er 40+, dyrker sport eller går og står meget i løbet af dagen. Men der er ingen grund til at acceptere at have ondt, for med specialfremstillede indlæg kan du genoprette balancen og lindre smerterne. Indlæg fra din fodterapeut kan også forebygge smerter i knæ, hofte, lænd og ryg.
Undersøgelse og analyse
Det første trin i behandlingen er en forundersøgelse, hvor fodterapeuten vurderer, om du har behov for indlæg. Det sker ved hjælp af en fod- og ganganalyse, som viser om dine fødder fx falder indad eller udad eller har en typisk fejlstilling såsom platfod, høj vrist eller nedsunken forfod. Du vil også få undersøgt bevægeligheden i dine led, og om din hud på fødderne viser tegn på overbelastning. Lider du af sygdomme eller smerter i resten af kroppen, vil det også indgå i overvejelserne.
Specialfremstillede indlæg
Det andet trin i forløbet er fremstilling af indlæg. Det sker på baggrund af undersøgelsen, analysen og viden om dig. Du vil først få lavet et aftryk af dine fødder. Det kan ske manuelt på aftrykspapir, på en lyskasse eller ved hjælp af en scanner. Herefter bliver indlæggene opbygget af forskellige materialer, som fodterapeuten udvælger og sætter sammen for at give den helt rigtige form og støtte. Indlægget slibes til, så det passer til dine fødder og fodtøj.
Prøve og tilretning
Det sidste trin i behandlingen er, at fodterapeuten vurderer om indlæggene fungerer optimalt, mens du prøver at gå med dem. Hvis ikke, bliver de korrigeret. Det kan godt tage tid at vænne sig til et par nye indlæg, fordi kroppen måske er nødt til at justere holdning og balancepunkt. Derfor kan du opleve at få ømme muskler i starten. Der kan også opstå ømhed under fødderne, der hvor opbygningerne sidder. Det kan derfor være en god ide at tilvænne sig de nye indlæg gradvist. Ubehag skal nok gå over igen.
Når du har gået med indlæggene i en prøveperiode, skal du til kontrol hos fodterapeuten, som vil vurdere, om det er nødvendigt at rette på indlægget.
Passer dine sko?
Indlæg skal passe til de sko, du har tænkt dig at gå med. Og skoene skal passe til dine fødder, så de ikke spænder ben for den støtte, indlæggene giver. Derfor skal du medbringe dine sko allerede under forundersøgelsen, så fodterapeuten kan tjekke skoene og tilpasse indlæggene dertil. Hvis du vil bruge indlæg til flere forskellige sko og støvler, kan det måske blive nødvendigt med flere par indlæg. Køber du nye sko, skal du huske, at skoene altid skal passe med det samme – aldrig gås til – og der skal være plads til indlæg. Det kan fodterapeuten hjælpe dig med.
Specialfremstillet
En standardsål kan ikke sammenlignes med fodterapeuters indlæg, der formes efter fodens behov for støtte, størrelse, formål og sko. Og da ingen fødder er ens, er fodterapeuters indlæg det heller ikke. Fremstilling af indlæg kan sammenlignes med et snedkerjob – både træværk og indlæg skal passe på millimeter for at virke efter hensigten. Derfor ligger der mange tanker bag valg af materialer, form, sammensætning og beklædning.