Min første gang hos fodterapeuten

Vi går regelmæssigt til tandlægen og til frisøren, men for første gang i mine 31 leveår har jeg sat mig i stolen hos en fodterapeut. Og det var noget af en øjenåbner at få en professionel til at tage et sundhedsfagligt kig på mine fødder.

Jeg har en aftalte med tandlægen hver 6. måned, frisøren hver. 3. måned og optikeren en gang om året. Det er faste aftaler i kalenderen med det formål at passe på mine tænder, mit hår og mine øjne. Men fødderne? Dem skænker jeg sjældent en tanke. Og da jeg for første gang sidder i stolen hos fodterapeuten Karina Sletved, så undrer det mig også, hvorfor det har taget mig 31 år at komme forbi en fodterapeut.

Hård hud er en sladderhank

Jeg er nemlig imponeret over, hvor meget Karina kan fortælle ved blot at kigge på mine fødder. Hun lægger i løbet af behandlingen mærke til, at jeg har fugtige og varme fødder, hvilket betyder at jeg skal være ekstra opmærksom på at tørre fødderne efter badet og eventuelt bruge en antibakteriel creme for at indgå fodsvamp. Især om vinteren.

Og så har jeg hård hud under begge lilletæer, hvilket er et resultat af, at jeg lægger for meget tryk på ydersiden af fødderne, når jeg går. Jeg går allerede med indlæg, fordi jeg har en tendens til lægge for meget tryk på indersiden af foden og det overrasker mig derfor, at problemet ”blot” har flyttet sig fra svangen til lilletåen.

“Indlæg er ikke alt. Du skal også huske at styrke dine fødder ved at lave øvelser. Kender du nogen?”, spørger Karina mig. Av, den rammer lige min dårlige samvittighed, for jo – jeg har fået øvelser af min fysioterapeut, da jeg fik indlæg. Men jeg har ikke skænket dem en tanke siden. Og det afslører den hårde hud under fødderne.

Fødderne skal bære dig gennem resten af livet, så det er værd at bruge tid på dem og huske sine øvelser,” siger Karina blidt, mens hun skærer den hårde hud af mine stakkels belastede lilletæer.

Og jeg kan kun være enig. Jeg gik i mange år med smerter under hælene og fik ordineret hvile af lægen. For to år siden fik jeg taget mig sammen til at få undersøgt, om jeg havde brug for indlæg – og siden har jeg været smertefri.

Nedsunken hva-for-noget?

Bagefter kommer den helt store overraskelse: ”Ved du godt, at du har nedsunkne forfødder?”, spørger Karina mig. Jeg bliver lidt paf – for er det ikke noget, som kvinder på +40 får, når de har været gennem en graviditet eller to? Pludselig føler jeg mig en del ældre end mine 31 år. Men Karina forklarer mig, at det kan handle om fx genetik eller overbelastning, når man går i forkerte sko.

Og forkerte sko har jeg desværre gået meget i om ung; bamsestøvler, Converse og klipklapper – alt sammen sko uden nogen form for ordentlig støtte.

Jeg kan ikke lade være med at tænke, at hvis jeg havde gået regelmæssigt til fodterapeut som ung, kunne jeg måske have undgået mange af de problemer og smerter, jeg har kæmpet med.

I dag har jeg lært lektien og har fået speciallavet indlæg, men Karina og jeg snakker om, at jeg kan have været så koncentreret om at få lettet trykket af min svang, at jeg måske har glemt at være opmærksom på at stabilisere mine ankler. Derfor det øgede tryk på lilletæerne. Karina giver mig derfor et par gode råd til, hvad jeg skal kigge efter, næste gang jeg skal have nye sko.

Første, men ikke sidste gang i stolen

Karina har nu været i gang med at behandle mine fødder i en lille time, og vi er ved vejs ende. Den hårde hud under mine fødder er væk, neglene er klippet og slebet, og jeg føler mig godt tilpas. Jeg forlader fodterapeutstolen efter min allerførste behandling, men samtidig lover jeg mig selv, at det ikke må blive den sidste. Jeg er glad for, at jeg har gjort en god ting for mine fødder. Og min kalender har nu fået en ny tilbagevendende begivenhed: En årlig aftale med fodterapeuten.

Book en behandling hos din lokale fodterapeut 👇

Sidebar