Nedsunken forfod/forfodsplatfod

Hvad er en nedsunken forfod?

Den normale ubelastede forfod har en bue på tværs, som kan ses under tæernes grundled. Når foden belastes, rettes denne ud, så hele forfoden får kontakt til underlaget. Dette bidrager til fleksibilitet og stødabsorbering af forfoden, som er nødvendig for at kunne afvikle gangen normalt.

Ved nedsunken forfod er denne tværbue, som navnet antyder sunket ned, hvorved tæernes ledhoveder presses ned i underlaget. Hyppigst er årsagen, at fodtøjet er for småt, men kan også være på grund af svaghed i muskler og ledbånd. Samtidige hammertæer er et meget hyppigt fund.

Tilstanden er sjælden før 45-års alderen hvorefter den ses i stigende grad, og kvinder rammes hyppigere end mænd. Derudover øges risikoen for nedsunken forfod betydeligt ved samtidige lidelser som leddegigt og spastiske lammelser.

Hvad er tegnene på nedsunken forfod?

Presset fra ledhovederne mod forfodens trædepude vil medføre en brændende smerter ved belastning af foden, som for eksempel ved gang.
Det forøgede tryk på trædepuden vil tit medføre hård hud eller ligtorne, og der kan som sagt også udvikles hammertæer og indskrænket bevægelighed af tæerne.

Sidebar
Sidebar