Den normale ubelastede forfod har en bue på tværs, som kan ses under tæernes grundled. Når foden belastes, rettes denne ud, så hele forfoden får kontakt til underlaget. Dette bidrager til fleksibilitet og stødabsorbering af forfoden, som er nødvendig for at kunne afvikle gangen normalt.
Ved nedsunken forfod er denne tværbue, som navnet antyder sunket ned, hvorved tæernes ledhoveder presses ned i underlaget. Hyppigst er årsagen, at fodtøjet er for småt, men kan også være på grund af svaghed i muskler og ledbånd. Samtidige hammertæer er et meget hyppigt fund.
Tilstanden er sjælden før 45-års alderen hvorefter den ses i stigende grad, og kvinder rammes hyppigere end mænd. Derudover øges risikoen for nedsunken forfod betydeligt ved samtidige lidelser som leddegigt og spastiske lammelser.
Hvad er tegnene på nedsunken forfod?
Presset fra ledhovederne mod forfodens trædepude vil medføre en brændende smerter ved belastning af foden, som for eksempel ved gang.
Det forøgede tryk på trædepuden vil tit medføre hård hud eller ligtorne, og der kan som sagt også udvikles hammertæer og indskrænket bevægelighed af tæerne.
Det kan din fodterapeut gøre
Først og fremmest vil han eller hun rådgive dig om valg af fornuftigt fodtøj og eventuelt stødabsorberende såler, til at afhjælpe milde symptomer. I sværere tilfælde kan behandling med indlæg komme på tale.
Behandlingsvalget er afhængigt af, om den nedsunkne forfod er stiv eller fleksibel. Til aflastning af nedsunken forfod fremstilles et indlæg, som har til formål at give forfoden den nødvendige støtte og aflastning i kontaktfasen ved gang (læs ”fuld fod”).
Til de stive tilfælde udformes en såkaldt ”sommerfuglepelotte” som har fordybninger under ledhovederne for 2.-4. tå, og er en anelse forhøjet under ledhovederne for tå nr. 1. og 5. Formålet er, at belastningspunktet fordeles ud på hele forfoden.
Til de fleksible tilfælde fremstilles en forfodspelotte, som støtter tværbuen og eventuelt giver aflastning til særligt udsatte områder på trædepuden. Formålet er at korrigere fejlstillingen i tværbuen og forhindre udvikling af hammertæer.
Begge kan i særligt svære tilfælde suppleres med en stiv forfodsgænge.
Det kan din læge gøre
Din læge kan henvise dig til en ortopædkirurg, der vil undersøge din fod og henvise dig til indlæg eller i sjældne tilfælde operation.