Fodstatus

HVORFOR SKAL JEG HAVE EN ÅRLIG FODTSTATUS?

Er du en af de ca. 260.000 diabetikere i Danmark, er det meget vigtigt, at du får en årlig fodstatus hos din statsaut. fodterapeut. Internationale undersøgelser viser nemlig, at regelmæssig fodterapi til diabetikere reducerer risikoen for fodsår og halverer risikoen for amputationer.

Desværre var det kun godt 84.000, der fik foretaget den årlige fodstatus ved en fodterapeut i 2013. Det er et alarmerende lavt tal, som er med til at forklare, at fodterapeuter dagligt modtager diabetikere, hvis fodproblemer er opdaget alt for sent.

HVAD SKER DER VED DEN ÅRLIGE FODSTATUS?

Inden du første gang får en fodstatusundersøgelse, skal du have været ved egen læge for at få en henvisning. Henvisningen er livsvarig, da diabetes er en kronisk lidelse.

Undersøgelsen hos fodterapeuten er meget grundig og tager ca. 45 min.

Hos fodterapeuten vil du blandt andet få undersøgt nogle af de sanser, der er vigtige for dine fødder; bl.a. føle- og vibrationssansen. Fodterapeuten kigger også efter forandringer i din hud og dine negle, og tjekker om du har nogle fejlstillinger.

Resultatet giver dig ikke blot en status på dine fødders tilstand, men er også med til at bestemme, hvilken behandling du skal have, og hvilken risikogruppe du bliver placeret i.

Har du hverken nedsat følesans, fejlstillinger der kræver indlæg eller dårlige pulse, vil du tilhøre risikogruppe 1 (lavrisiko). Det betyder, at du er berettiget til tilskud til den årlige fodstatus, men ikke til fodbehandlinger.

Du anbefales dog alligevel at gå regelmæssigt til fodterapi, selvom du skal betale den fulde klinikpris. På den måde kan du selv være med til at holde dine fødder sunde og forebygge eventuelle fodproblemer.

Har du derimod et eller flere fodproblemer, vil dit behandlingstilbud stige i henhold til din risikogruppe. Der er i alt fire risikogrupper, og du kan godt flytte mellem grupperne i takt med, at dine fødder får det bedre eller værre.

En fodundersøgelse hos lægen eller på ambulatoriet kan ikke erstatte undersøgelsen
hos din fodterapeut. Resultatet af din fodstatus bliver sendt til din egen læge.

YDERNUMMER LIG MED TILSKUD

Det er udelukkende statsautoriserede fodterapeuter med ydernumre, der kan tilbyde dig fodterapi med tilskud fra den offentlige sygesikring. Du kan finde kontaktoplysninger på dem alle på sundhed.dk og se om der skulle være ventetid.

Statsautoriserede fodterapeuter uden ydernummer kan tilbyde dig nøjagtig de samme behandlinger, som dem med ydernummer, men hos dem skal du blot betale fuld pris.

Jo højere tal, desto større risiko

Risikogruppe 1 (lavrisiko)

KendetegnIngen nedsat følesans (neuropati), ingen fejlstillinger der kræver behandling, målbare pulse.

Tilskud til: Kun til en årlig fodstatus.

Risikogruppe 2 (mellemrisiko

Kendetegn: Nedsat følesans, målbare pulse eller mindst en af følgende risikofaktorer: hårdhudsdannelser (afledt af fejlstillinger), fedtvævsatrofi, negleforandringer og væsentlig nedsat syn (som følge af diabetes).

Tilskud til: En årlig fodstatus, fire fodbehandlinger, én delbehandling, aflastningsterapi (indlæg) og behandling for nedgroede tånegle (bøjlebehandling)

Risikogruppe 3 (mellemrisiko med særlige behov)Kendetegn: Nedsat følesans, ikke målbare pulse eller mindst en af følgende risikofaktorer: tidligere diabetisk fodsår, udbrændt charcot eller nefropati (nyresygdom).

Tilskud til: En årlig fodstatus, ni årlige fodbehandlinger samt aflastningsterapi (indlæg) og behandling for nedgroede tånegle (bøjlebehandling) efter behov.Risikogruppe 4 (højrisiko)Kendetegn: Aktiv charcot, diabetiske fodsår, tidligere amputation pga. diabetes og nedsat blodforsyning (iskæmi).

Tilskud til: En årlig fodstatus, fodbehandlinger efter behov, sårbehandling, individuel vejledning og aflastningsterapi (indlæg) og behandling for nedgroede tånegle (bøjlebehandling).