Passer skoen?

Børnefødder er meget bløde og fleksible fra fødslen, og i de første 16 år af et barns liv udvikler de sig konstant. Fx er alle børn platfodede fra fødslen, fordi de har en naturlig fedtpude under svangen, som forsvinder i fire-femårsalderen.

Børns fødder vokser i ryk og er ekstra udsatte over for for små sko, der generer fødderne og kan hæmme barnet i at gå naturligt. Derfor bør du cirka hver tredje måned tjekke, om dine børn er vokset ud af deres sko.

Sådan tjekker du, om skoen passer

Giv barnet begge sko på og lad det bevæge sig rundt. Tjek derefter om skoene:

  • Kan spændes tilstrækkeligt ind.
  • Sidder til omkring hælen og henover vristen.
  • Giver plads til at tæerne kan bevæge sig – både i højden, bredden og i længden.
  • Er bøjelige i sålen.
  • Er flade til hverdagsbrug.

Skabelon som størrelsesguide

Du kan lave en skabelon af dit barns fødder, som du kan bruge, når du skal vælge sko til dit barn. Du bruger den ved at tage indersålen ud af skoen – det kan man på langt de fleste børnesko – og se, om skoen passer til dit barns fødder i bredden og i længden. Der skal også være plads til 1,2-1,5 cm i vokse- og rutsjetillæg i lukkede sko, lidt mindre i sandaler.

Lav skabeloner dit barns fødder

1. Stil barnet på et blankt stykke papir, så du kan tegne et omrids af fødderne. Hold blyanten lidt skævt på siderne af foden, da skabelonerne ellers bliver bredere end nødvendig

2. Klip skabelonerne ud.

3. Tag skabelonerne med i skobutikken, som gør det nemt at tjekke om de sko, I kigger på passer eller er for smalle, brede eller for korte.

4. Tjek over, at højden på skoesnuden er tilstrækkelig, at skoen har en fast hælkappe til at styre dit barns fødder og at sålens er bøjle, så fødderne kan bevæge sig mest muligt. Er du i tvivl bør du rådføre dig med din fodterapeut.

Sidebar
Sidebar