Skoguide til de aktive børnefødder

I de kolde måneder er det højsæsonen for indendørssport. Men hvad skal du være opmærksom på, når du skal købe træningssko til børnenes fodboldspil, leg eller indendørs idræt i skolen? Vi guider dig til det rette skokøb til aktive børnefødder.

Når klokken ringer ind til idrætstimen, klæder børnene om til deres smarte, farverige træningstøj og hippe sportssko. Nu er de klar til at skyde fodbolden i nettet, hoppe højt for at ramme basketkurven eller undvige skumbolden i en dramatisk høvdingeboldturnering. Disse hurtige bevægelser frem og tilbage, op og ned stiller krav til skoenes komfort, pasform og stabilitet. Her kan du blive klogere på, hvordan du finder de rette træningssko til dine børn, når de har idræt i skolen eller dyrker aktive fritidsinteresser.

Tjek på træningssko

Der er en række ting, du skal være opmærksom på, når du skal købe træningssko til de små, hurtige fødder. Vi har samlet otte gode råd til dig i tjeklisten lige her.

  1. Sørg for at købe træningssko med god plads i. Børn skal have 1-1,5 cm rutsje- og voksetillæg i skosnuden. Den ekstra plads betyder, at børnefødderne kan løbe, hoppe og bevæge sig, uden at tæerne støder mod snuden og risikerer at gøre skade på neglen, så den bliver blå eller falder af.
  2. Tjek cirka hver tredje måned, at skoene stadig passer til dit barns fødder. De små fusser vokser hurtigt, så du skal løbende sørge for, at fødderne har nok plads.
  3. Træningssko skal sidde ordentligt fast på foden, men må ikke klemme. Køb derfor sko med snørebånd eller velcro, så barnet kan justere skoens bredde i løbet af idrætstimen.
  4. De små fødder skal kunne ånde, så de ikke overopheder under idræt i skolen. Vælg derfor sko i åndbare materialer som læder, strækbar mesh eller tex-membraner.
  5. Vælg sko, der er lette at have på – så børnefødderne ikke skal bruge kræfter på at slæbe skoen med sig ved de hurtige bevægelser.
  6. Brug en sål, der er blød og fleksibel, så den følger fodens naturlige bevægelser.
  7. Vælg en træningssko, der giver støtte og stabiliserer foden. På den måde kan de små fusser bevæge sig hurtigt, når de hopper, løber eller glider rundt på gulvet indenfor.
  8. Hvis dit barn dyrker sport flere gange om ugen, kan det være en god idé at have to par træningssko at vælge imellem. På den måde kan skoene nå at tørre ordentligt, inden de bliver brugt igen.

En blå negl er en klemt negl

Selvom du har fulgt tjeklisten til punkt og prikke, kan det alligevel være, at dit barn kommer hjem med en blå tånegl og beklager sig over smerter. Det er der en god grund til. En blå negl er blå, fordi der er kommet en blodansamling under neglen på grund af tryk eller klem. Tilstanden er ikke farlig, og såret under neglen heler heldigvis af sig selv. I nogle tilfælde risikerer neglen at falde af, men en ny negl vokser frem igen.

Når skaden lige er sket, kan man lindre ubehaget ved at holde tåen højt, klemme på området med et hårdt tryk i nogle minutter og køle ned med is.

Hvis smerten alligevel bliver for stor, kan din fodterapeut eller praktiserende læge lave et lille hul gennem neglen, så blødningen kan sive ud.

Med de rette træningssko er risikoen for at få en blå negl lille. Så det betaler sig at vælge de rigtige sportssko til dine børns fødder.

Kilde: Sundhed.dk

Sidebar