Hammertå (latin: digitus malleus)

Hvad er en hammertå?

En hammertå betegner en tå, som er blevet mast skæv i en hammerhoved-lignende form, hvor grundleddet er overstrækket mens enten det mellemste eller det yderste led er bøjet, så en del af tåen stritter opad.

Hvis både yderleddet og mellemleddet er bøjet kaldes det en klotå. Deformiteten ses når patienten står almindeligt på jorden, og den vil i det tidlige forløb kunne rettes ud til normal stilling, enten ved egen hjælp fra tåens muskler, eller ved at tage fat i den og rette den ud. Dette kaldes ”fleksibel hammertå”. Sættes der ikke ind overfor den fleksible hammertå kan den udvikle sig til en ”stiv hammertå”, som altså ikke kan rettes ud, heller ikke med hjælp.

Da 2. tå typisk er den der stritter mest ud, opstår hammertåen ofte der, men alle tæer på nær storetåen kan rammes.

Hvordan opstår det?

Som med mange andre tådeformiteter er fodtøjet den største synder, når det drejer sig om udvikling af lidelsen. Hvis man over længere tid går i for korte eller smalle sko, vil tåen bøjes og efterhånden vil de tilhørende muskler og sener blive kortere og kortere, så tåen til sidst ikke kan strækkes ud.

Den anden negative effekt ved fodtøj, der ikke giver foden nok plads, er at fodens små muskler bliver sat ud af spil, og derved kan de ikke udøve deres stabiliserende virkning på tæerne.

Fejlstilling af tæerne kan også opstå som følge af lang tids stillestående arbejde. Når man står op er de muskler som strækker tæerne ud nemlig afslappede, og på den måde kan de over tid blive slappe, så tåen bliver mere og mere bøjet som en klo.

Der er dog også andre årsager til hammertå. Der findes nemlig en række nerve-muskellidelser, som fører til nedsat kontrol over fodens stabiliserende muskler. Der opstår derfor en ubalance af muskelkontrollen over tæerne, som kan føre til skævstilling. Af disse er især diabetes en storsynder.
Hammertæer kan også skyldes skader på tæerne eller medfødte misdannelser af tæerne.

Hvordan føles det?

Fejlstillingen af tåen kan gøre, at huden på oversiden rammer overlæderet på skoen, hvilket kan medføre rødmen, sårdannelse og markante smerter.

For folk med nedsat blodomløb i fødderne fx diabetespatienter, er sårene et betydeligt problem. Øget tryk fra underlaget mod tåspidserne er et andet relevant symptom, som kan opstå.

Af hudmæssige problemer kan der, ud over sårene, komme vabler og hård hud over stedet der støder på skoen. Ligtorne eller deformering af tåens yderste led er ligeledes ikke usædvanligt.

Hvordan forebygger man at en hammertå opstår?

Det vigtigeste element i forebyggelsen af hammertæer, er valg af fodtøj med tilstrækkelig plads. En måde at sikre sig, at der er plads nok i en ny sko er ved at placere sin fod på et stykke papir, tegne omridset af foden, og derefter klippe formen ud. Hvis formen ikke ubesværet kan være i skoen, er den for lille!

Derudover er det vigtigt at holde sine tæer i form. Dette gøres bl.a. ved at undgå lange perioder med stillestående arbejde. Der findes også øvelser man kan udføre for at holde sine tæer i form.

Behandling:

Sådan hjælper du dig selv:

Hvis skaden er sket, og en hammertå har udviklet sig, er det vigtigt at undgå sårdannelse på tåen, da dette kan udvikle sig til ligtorne. Derudover skal man selvfølgelig sørge for at bruge fodtøj med masser af plads til tæerne, for ikke at forværre udviklingen samt at træne tåens muskler.

Lider du af diabetes eller andre sygdomme med nedsat følesans eller blodgennemstrømning i tæerne, skal du kontakte din læge, hvis du bemærker fejlstilling af dine tæer.

Det kan din fodterapeut gøre for dig:

Hvis skift til almindeligt fodtøj med rummelig tåboks ikke er nok til at afhjælpe problemet, kan det blive nødvendigt med hjælp fra en fodterapeut.

Fodterapeuten vil for det meste forsøge sig med aflastende plastre og et forfodsindlæg, som ofte kan afhjælpe generne. Indlæggene er en såkaldt forfodspelotte, som virker ved at løfte forfoden, der dermed retter det overstrakte grundled ud. Der findes både fabriksfremstillede og individuelt tilpassede indlæg, hvor sidstnævnte er den absolut bedste, men også dyreste løsning.

Er indlæg ikke tilstrækkeligt til at aflaste, kan der blive tale om en såkaldt forfodsgænge eller specialfremstillede ortopædiske sko.

Det kan din læge hjælpe dig med:

Operation af foden kan komme på tale, men er sidste udvej. Der er typisk tale om en ændring af muskeltrækket på tåen vha. en overskæring, forflytning og forlængelse af senerne. Disse operationer kan laves alene, eller i kombination med tilskæring af knoglerne, så tåen udrettes – sidstnævnte gøres typisk ved fjernelse af mellemleddet.

Sidebar
Sidebar