Fodvorter

Fodvorter

Fodvorter er den hyppigste virusinfektion i huden. Fodvorter skyldes et af de 60 kendte vortevira, som kun smitter mellem mennesker. Finger- og fodvorter skyldes det samme virus, dog opfattes fodvorter som flade og fingervorter som forhøjede. Dette skyldes, at fodvorten bliver flad, når man går på foden.

Fodvorter er meget smitsomme og smitter ved berøring af fodvorten eller de celler der dagligt frigives. Det ses ofte, at har du først fået en fodvorte, smitter du dig selv og får flere fodvorter. Efter 6 måneder er antallet af virus i fodvorten på sit højeste.

Da det er kroppen selv, der bekæmper fodvorterne, er det din krops immunforsvar, der er ansvarlig for at bekæmpe den. Har du nedsat immunforsvar vil vorten typisk leve længere. Kroppen vil normalt have bekæmpet fodvorten inden 2 år.

Risikoen for smitte med fodvorter er lille hos mindre børn, men stiger med alderen og topper mellem 18 -20 år. Hos voksne mennesker ses fodvorter sjældnere.

Hvad kan man selv gøre?

Det er vigtigt at stoppe smittekæden. Ved færdsel på offentlige steder som sportshaller og svømmehaller, bør du altid benytte badesandaler eller andet fodtøj.

Undgå endvidere at kradse i fodvorten, da der kan komme virus under neglene, som senere kan smitte andre steder på kroppen.

Behandling af fodvorter

Der kendes ikke en behandling, der med 100 procents sikkerhed fjerner fodvorter. Selvom fodvorter er vældig generende, er det en fredelig sygdom, som er tilbøjelig til at forsvinde spontant. Inden for perioden på to år vil op til 50 procent forsvinde af sig selv. 5 procent af de typer vira, der findes, er resistente for behandling og går med tiden væk af sig selv.

Der findes en række håndkøbsprodukter, du kan smøre på fodvorten, ligesom du kan pensle med klar neglelak eller bruge flydende plaster.

Hvis fodvorten generer dig, bør du kontakte din egen læge eller fodterapeut, der kan behandle fodvorten ved skrabe hornlaget af, fryse den, påføre lapis, anvende laser eller benytte salicylsyre som hornopløsende stof.

Sidebar
Sidebar