Førstehjælp til fodvorter

Har du en mistanke om, at du har fået fodvorter? Vi gør dig klogere på lidelsen og kommer med gode råd til behandling og forebyggelse. For håndterer du ikke virussen korrekt, er der stor risiko for smitte.

En lille gevækst på foden med struktur som et blomkålshoved. Det gør ondt, når du går, og måske føles det som om, at du har fået en lille sten i skoen. Åh nej.. du har fået en fodvorte!

En tilstand de fleste af os både kender til og frygter. For fodvorter er et af de mest kendte fodproblemer, og som du sikkert allerede ved, er tilstanden meget smitsom. Det skyldes, at vorterne er en virusinfektion i huden, der smitter ved kontakt. Hvis man først får en fodvorte, er der stor risiko for at smitte sig selv og få flere vorter.

Den store smitterisiko kan også være årsagen til, at virussen oftest ses hos børn. Her kan smitten opstå i fællesbadet til idræt i skolen eller til fritidsinteresser.

Fodvorter er dog ikke farlige, men kan være meget generende. Antallet af vira i fodvorten er på sit højeste efter seks måneder, derfor er det vigtigt at sætte ind med behandling, så snart du opdager vorten.

Hvordan foregår behandlingen?

Der findes ikke en behandling, der med 100 procents sikkerhed fjerner fodvorter. I halvdelen af tilfældene vil vorten forsvinde af sig selv i løbet af to år, men det anbefales alligevel at behandle den for at mindske risikoen for smitte.

Der findes en række produkter, du kan få i håndkøb, til at smøre på fodvorten. Dem kan du få på apoteket. Vil du sikre en mere effektiv behandling, kan du kontakte din læge eller en fodterapeut, der kan hjælpe med at komme rigtigt fra start. Fodterapeuten kan fryse vorten, skrabe hornlaget af eller benytte salicylsyre som hornopløsende stof. Her får du også aflastet området, så behandlingen virker bedre, og så kan du få gode råd til, hvordan du håndterer problemet.

Nogle kan have tendens til at forveksle fodvorter og ligtorne, her kan fodterapeuten også afklare hvilken tilstand, der er tale om og er specialist i at behandle begge dele.

Kan jeg undgå smitte?

Det vigtigste er at undgå, at fodvorten smitter dig selv eller andre.

  • I offentlige baderum bør du have badesko på. Du kan mindske smitten yderligere ved brug af klar neglelak. Selvom du ikke selv har en fodvorte, kan det alligevel være en god idé at bruge badesko for at undgå at blive smittet af andre.
  • Lad være med at pille ved vorterne eller kradse i dem, da det øger risikoen for at smitte dig selv, så flere vorter opstår.

Læs mere om behandling af fodvorter her.

Sidebar