Tag hånd om den hårde hud

Hård hud er kroppens måde at beskytte huden mod tryk. Derfor er det ikke nok at fjerne den hårde hud, årsagens skal findes. Ellers vil den hårde hud blot blive gendannet efter et stykke tid. Når du vil tage hånd om din hårde hud, gør du klogest i at forebygge, at den dannes ved dagligt at indarbejde disse gode rutiner:

  1. Skyl dine fødder hver dag, fx i brusebadet.
  2. Hvis du ikke kan undvære fodbad, så tag et kort et af slagsen i tempereret vand af fem minutters varighed. Undlad salt, da det tørrer huden ud. Har du diabetes, neuropati eller kredsløbsproblemer, skal du dog helt undgå at tage fodbad, da du kan skade dine fødder.
  3. Afslut skyllet/badet med at skrubbe tør hud væk med en neglebørste, køkkensvamp eller pimpsten.
  4. Tør fødderne grundigt efter badet.
  5. Afslut med en god fodcreme, der passer til din hudtype og behov.
  6. Smør fødderne ind i en passende fodcreme ved sengetid.
  7. Gå i sandaler og sko med fast hælkappe, så foden undgår at skride ud over sålen og blive trykket.

Hvis ikke rutinerne rækker, eller du allerede har hård hud, bør du søge professionel hjælp hos en fodterapeut. Her vil du få beskåret den hårde hud, som er den eneste rigtige måde at fjerne det på. Du bør ikke selv forsøge dig med beskæring, da du kan risikere at skære dig i foden.

Sko kan være synderen
Fodterapeuten vil desuden analysere din gang, fodstilling og anatomi for at se, hvor årsagen til den hårde hud er. Derudover vil fodterapeuten gennemgå dit fodtøj, dine bevægelsesrutiner på jobbet og daglige aktiviteter med henblik på at fastslå om problemet opstår i den sammenhæng.

For eksempel kan hård hud oven på tæerne eller foden skyldes, at skoene har for lav en tåkap eller er for korte i længden, så tæerne støder mod, når du går.

Den hårde hud oven på foden kan også skyldes, at din fod har ændret form, og du derfor ikke længere er i stand til at gå naturligt. I den situation har du behov for et indlæg til at støtte din fod, så den fungerer efter hensigten.

Ligtorne er også hård hud
Ligtorne er hård hud, der er presset sammen. Ligtorne skal forebygges på samme måde som den hårde hud og bør fjernes professionelt, når de først er opstået. Undgå ligtorneplastre og kradse ligtornemidler, da de blot ødelægger huden og besværliggør en professionel håndtering af ligtornen.

Hård hud skal fjernes af en fodterapeut (foto: istockphoto)

Sidebar
Sidebar