Hulfod

Hulfod

Hvad er hulfod?

Hulfod er kendetegnet ved, at fodens længdebue er mere hvælvet end normalt, hvorved svangen bliver højere og foden får et abnormt belastningsmønster, tit uden belastning af mellemfoden ved gang.

Hvem får hulfod?

Lidelsen kan være medfødt på grund af arvelige forhold. Hulfod kan også opstå på grund af en nervesygdom med medfølgende muskelforandringer eller den kan skyldes en primær muskelsygdom.

Hvad er tegnene på hulfod?

Der opstår en ubalance mellem fodens tåstrækkere og tåbøjere, hvilket kan skyldes forskellige årsager – enten at nervesignalerne bliver fejlreguleret, så tåbøjerne bliver hyperaktiveret eller at tåstrækkermusklerne svækkes.

Resultatet er, at fodens hvælving øges, og specielt storetåens rodled peger nedad i underlaget og at foden som resultat vinkles udad ved anklen, så belastningen ved gang i høj grad sker på ydersideranden af foden.

Symptomerne er meget forskellige afhængige af årsagen til lidelsen, men af de hyppigste symptomer kan nævnes:

  • ustabilitet i mellemfoden
  • udvikling af knyst ved storetåen
  • hammertæer
  • forfodsplatfod
  • sekundær slidgigt

Hulfod ses normalt ikke på spædbørn, men udvikles mere gradvist, hvorfor nybagte forældre bør holde øje med deres barns fødder, hvis der er tilfælde af hulfod i den nærmeste familie, eller der var iltmangel ved fødslen (der kan udvikles forskellige former for spastiske lammelser ved iltmangel).

Behandling

Hvad kan man selv gøre, hvis man har hulfod?

Milde former af hulfod kræver almindeligvis ikke behandling. Fodtøj med god plads til forfoden og lave hæle anbefales.

Det kan din fodterapeut gøre

Din fodterapeut kan udskrive et aflastende mellemfodsindlæg. Indlægget virker ved at støtte og løfte den indvendige længdebue, styrke fodens muskler, ændre gangafviklingen og lindre de symptomer du eventuelt måtte have. Ved denne kombinerede støtte til foden opnås en mere hensigtsmæssig gangafvikling og derved en reduktion af smerter og andre gener. Derudover vil din fodterapeut instruere dig i muskelstyrkende øvelser og udstrækningsmetoder for at genoprette muskelbalancen i foden.

Det kan din læge gøre

Mere udtalte former søges som regel rettet ved kirurgi. Hvis fejlstillingen stadig er fleksibel, er overskæring af det tykke bindevævsstrøg på fodens underside som regel tilstrækkeligt. Hvis fejlstilling er fikseret, kan det blive nødvendigt at skære mellemfodsknoglerne til kirurgisk, og eventuelt rykke tilhæftningen af enkelte muskler til andre steder, så foden kan rettes ud.

Sidebar
Sidebar