Kæmpevækst af tæer

Kæmpevækst rammer ca. 1 % af befolkningen, og det er typisk nummer to tå – den ved siden af storetåen – der angribes. Kæmpevækst – også kaldet makrodaktyli på latin – er noget, man fødes med eller som opstår hos børn på op til to år. Kæmpevækst kan ramme både tæer og fingre, og en ud af ti har samtidig sammenvoksede tæer. Årsagen til sygdommen kendes ikke, og det ser heller ikke ud til at være arveligt.

Hvordan ser det ud?

Kæmpevækst forstørrer både knogler, nerver og fedtmængde. Undersiden af tåen er typisk hårdere ramt, og det yderste led er tit tykkere end det inderste. Bevægeligheden af leddene er ofte væsentligt nedsat, hvilket kan være ubehageligt. Tåen kan også have en forkert position. En såkaldt fejlstilling i fagsprog.

Hvordan behandles det?

Kæmpevækst behandles med operation for at gøre tåen mindre. Det sker ved at skære større eller mindre dele af vævet væk. Hvis det ikke lykkes, kan sidste udvej være amputation. Behandlingen er kompliceret og kan være problematisk. Derfor er det ikke altid muligt at opnå en normal funktion og udseende.

Sidebar
Sidebar