Derfor skal du undgå sparkedragt til din baby

Babyfødder har brug for plads til at vokse korrekt. Derfor bør du undgå sparkedragter og stramme sokker. Du bør heller ikke give barnet sko på, før det selv kan gå.  

De fleste forældre kender situationen: Man har lige givet baby strømper på og to minutter efter er de væk og fødderne kolde. Når det sker igen og igen, virker det som en god løsning at købe en sparkedragt med fødder for at undgå bare og kolde fusser. Men selvom det kan virke fornuftigt, så skifter du bare et problem ud med et andet, fortæller fodterapeut Lisa Bomark:

“Babyer har brug for at kunne strække og bevæge deres fødder frit for at udvikle muskler og koordination. Hvis fødderne er indelukkede i en sparkedragt, kan det hæmme deres naturlige bevægelser og potentielt påvirke deres fodudvikling.” 

Vidste du, at babyfødder vokser til en størrelse, der svarer til en halv voksenfod i løbet af det første år?

Problemer med nedgroede negle

Problemet opstår, hvis sparkedragten er for kort. Og det kan være svært at opdage, da børns fødder vokser hurtigt i løbet af det første år. Væksten sker normalt i spurt, ikke i et jævnt tempo, hvilket kan gøre, at du ikke lægger mærke til, at sparkedragten pludselig er blevet for kort. Det kommer bag på mange forældre, fortæller Lisa Bomark:  

“Som forældre vil vi kun det bedste for vores børn, og derfor kommer det bag på mange, at den dyre bomuldssparkedragt faktisk kan skade barnets fødder. Den yngste patient, jeg har haft, var fire uger. Babyen havde fået nedgroede negle på grund af forkert tryk fra sparkedragten. Den eneste løsning var at få neglespidsen op, hvilket er smertefuldt. Det er hverken sjovt for baby eller forældrene”. 

Vidste du, at hastigheden af neglevækst varierer fra barn til barn? Derfor er det også individuelt, hvor tit neglene skal klippes. Det er derfor en god idé at tjekke længden ugentligt 

Derfor anbefaler Lisa Bomark, at man i stedet for sparkedragter med fødder vælger bodystockings eller dragter uden fødder. Det giver baby mulighed for at bevæge sine fødder frit og strække sig uden begrænsninger. 

Hvis du gerne vil bruge sparkedragter med fødder, skal du vælge dragter med tilstrækkelig plads til lange fødder – det vil sige mere end 2 cm ekstra længde. 

Ingen sko før dit barn kan gå selv

Det er ikke kun sparkedragten, der kan klemme babys fødder. Selvom man kan få sko helt ned til størrelse nyfødt, så er det vigtigt, at man venter til barnet selv går, fortæller Lisa Bomark:

“Dit barn har ikke brug for sko, før det går dagligt. For at foden kan udvikle sig naturligt, skal barnet være barfodet så længe som muligt.” 

Vidste du, at du bør undgå stramme elastikker i eksempelvis strømper?

Når et barn begynder at gå, spørger mange forældre Lisa Bomark, hvordan man tjekker om skoen er for lille. Hendes bedste svar er – spørg en professionel:  

“Et lille barns fod har en trekantet i form i modsætning til en voksens fod, som er rektangulær. Uden professionelt kendskab til fødders anatomi, kan det være svært at vurdere, som skoen sidder rigtigt på foden. Derfor bør fodtøj kontrolleres af en uddannet professionel for at sikre, at fodens naturlige funktion opretholdes. Alternativt kan man som forældre tage sålen ud af fodtøjet og se, om pasformen er tilstrækkelig. Der skal være nok plads til, at fødderne kan vokse.” 

Se guide: Sådan tjekker du, om skoen passer 

Børns fødder vokser i gennemsnit to størrelser om året i de første fire leveår. For at sikre, at skoene sidder ordentligt, vil Lisa Bomark anbefale, at skoene tjekkes ca. hver ottende uge. 

5 gode råd om babyfødder

 

1. Undgå stramme elastikker i eksempelvis strømper. Strømper i naturlige fibre som bambus, uld eller bomuld er de bedste, da de tillader foden at ånde.
Undgå 100% nylonstrømper, da de får din babys fødder til at svede.

2. Lad din baby gå barfodet eller i strømper så meget som muligt, når det er sikkert og passende. Det hjælper med at styrke musklerne og udvikle balancen                             

3. Et af de mest almindelige problemer, som fodterapeuter ser hos babyer og små børn, er “krøllede” og overlappende tæer.
Disse retter typisk af sig selv, når din baby begynder at gå.

4. Tjek regelmæssigt, at babys tæer har tilstrækkelig plads til at bevæge og strække sig.

5. Vær opmærksom på eventuelle mærker, røde hudområder eller ubehag, der kan indikere, at tøj og strømper klemmer.

Kilde: Lisa Bomark, fodterapeut 

Om fodterapeuten 

– Lisa Bomark
– Uddannet statsautoriseret fodterapeut i 2017
– Klinikejer i Klinik for Fodterapi Stevns 

 

Sidebar