Derfor skal du vælge skræddersyede indlæg

’One size fits all’ er sjældent en god løsning. En ny undersøgelse fra Danske Fodterapeuter viser dog, at danskerne køber masseproducerede skoindlæg i Matas og sportsbutikker frem for at få dem speciallavet hos en fodterapeut. Vi har spurgt statsautoriseret fodterapeut Dorte Fuglsang Engelsfelt, hvorfor skræddersyede indlæg er bedst for dig og dine fødder.

Over halvdelen af danskerne har købt indlæg i løbet af deres liv. Det viser en ny undersøgelse, som Danske Fodterapeuter har lavet. Selvom fodterapeuter har stor ekspertise inden for indlæg, er det kun 9% af danskerne, der rent faktisk har fået lavet skræddersyede indlæg hos dem. Hele 40% har i stedet købt masseproducerede indlæg i sportsbutikker eller i Matas. Måske er det ikke noget, du rynker på næsen over, men faktisk kan det være et stort problem for vores fødder og resten af kroppen. Det fortæller Dorte Fuglsang Engelsfelt, der er fodterapeut hos Klinik for Fodterapi i Egå.

– Det kan godt være, at indlæggene i butikkerne er billigere, men fodterapeuten laver indlæg, som passer lige præcis til patientens fodproblem. Det nytter ikke noget, at man køber indlæg, som ikke har det rigtige løft. Det kan nemlig forstærke fodens fejlstilling, siger Dorte Fuglsang Engelsfelt.

Man kan ikke generalisere, men…

Lider du ikke af specifikke skavanker, kan indlæg fra butikkerne ifølge fodterapeuten fungere fint. Men har du større gener, bør du tale med én, der ved, hvordan foden fungerer. Og det gør de ikke i sportsbutikken eller i Matas.

De indlæg, man tager ned fra hylderne, er standardstørrelser, som passer til forskellige skostørrelser. Det kan være fint nok i nogle tilfælde. Men det er som regel aldrig noget, jeg vil anbefale. Mine patienter har ofte flere gener i form af betændelsestilstande, hård hud eller fejlstillinger. Her er det vigtigt, at foden bliver løftet de rigtige steder, forklarer fodterapeuten.

Hos Klinik for Fodterapi i Egå laver de mange indlæg til deres patienter for eksempel til at afhjælpe problemer som nedsunken forfod og svangløft. Skræddersyede indlæg, som er formstøbt eller bygget op efter patientens individuelle behov. Dorte Fuglsang Engelsfelt mærker på fødderne, kigger på deres tilstand og laver ganganalyse for at se, hvordan fødderne falder ud til siden. En undersøgelse, som gør det muligt at give den rette behandling og vejledning.

– Man kan næsten altid se på den hårde hud, hvor folk har problemer, fordi hård hud skyldes tryk, siger Dorte Fuglsang Engelsfelt og forklarer, at hvis fødderne er sunde og intakte, behøver man ikke indlæg.

Hvis musklerne er blevet slappe, eller man lider af skævheder i kroppen, er fødderne ikke intakte. Men det er mange uvidende om, fordi de ikke kommer forbi en fodterapeut.

Skræddersyede indlæg afhjælper dine smerter

Statsautoriserede fodterapeuter er eksperter inden for fodsundhed. De er en del af sundhedsvæsenet ligesom lægen og tandlægen og ved, hvordan fodproblemer kan være årsag til smerter i resten af kroppen. Her er indlæg en hyppig behandlingsmetode.

Skræddersyede indlæg kan virke på hele kroppen, fordi vi sætter foden i neutral stilling. Dét vil trække op igennem hele kroppen og kan afhjælpe patientens smerter. Hvis vi ser, at patienten går tågang, vil vi for eksempel hælde indlægget lidt bagud. Men hvis patienten går hælgang, så vil vi tippe indlægget lidt forover, så foden kommer lidt fremad, siger Dorte Fuglsang Engelsfelt og fortsætter:

– Det er vigtigt, at indlæggene sidder præcist under en bestemt knogle eller muskel i foden. Hvis vi ikke vejleder patienten, får de endnu mere ondt. Jeg har efterhånden set mange sjove ting, så det er vigtigt, at folk kommer til os, før det er for sent.

Om fodterapeuters indlægsekspertise:

  • Undervisning i indlæg fylder mere end en tredjedel af fodterapeuternes uddannelse.
  • Fodterapeuter laver indlæg, der korrigerer fejlstilling i fødderne og afhjælper smerter.
  • De fleste fodterapeuter har slibemaskiner, hvor de fremstiller indlæg, så de passer præcis til patientens behov.
  • Speciallavede indlæg fra statsautoriserede fodterapeuter er tilskudsberettigede, hvis du er medlem af Sygeforsikringen ”danmark” gruppe 1, 2 eller 5.
  • Hvis du f.eks. har diabetes eller svær leddegigt, kan du med en henvisning fra din læge få tilskud fra regionen til speciallavede indlæg hos en fodterapeut.
Sidebar