Er du gravid? Husk at tage dig godt af dine fødder

Kvalme, væskefyldte ben og hormonelle forandringer er blot nogle af de ting, der følger med en graviditet. Men vidste du, at det faktisk er særligt vigtigt at passe på dine fødder, når du er er gravid?

Det er smukt at bringe nyt liv til verden. Men det lille menneske, der vokser inde i maven, stiller store krav til kvindekroppen. Når kroppen bliver tungere i løbet af de ni måneder, hvor graviditeten står på, stiger presset på fødderne. Heldigvis er der flere ting, du kan gøre for at tage dig godt af dine fødder i denne skønne ventetid.

Hævede fødder skal bruge gode sko

Først og fremmest bør du overveje at undgå klipklapper, sandaler og Crocs. Disse sko giver nemlig ingen støtte til dine ankler, der bliver blødere på grund af de hormonelle ændringer i din gravide krop.

Sørg for at finde sko, der:

  • Er behagelige og passer til længden og bredden af dine fødder. Der skal være cirka 8 mm plads fra dine tåspidser, og de må ikke klemme dine tæer.
  • Har en fast hælkappe, så din fod ikke glider ud, når du går.
  • Kan justeres med en rem, hvis dine fødder hæver i løbet af dagen.
  • Er lavet i et materiale, der lader dine fødder ånde, f.eks. læder.

Kompressionsstrømper virker!

Under graviditeten gennemgår din krop fysiologiske ændringer. Du kan opleve åreknuder og violette bristninger på benene eller væskefyldte ankler. Hvis du bruger kompressionsstrømper, kan du faktisk forebygge flere af disse ubehag. Disse strømper giver støtte og forbedrer blodcirkulationen, hvilket aflaster benene og mindsker risikoen for væskeophobning og hævelse.

Du kan med fordel bruge støttestrømper fra uge 12 og op til otte uger efter fødslen. Det skader heller ikke at bruge strømperne, mens du ammer.

En anden måde at modvirke væskeophobning på er ved at sove med benene hævet, f.eks. med en pude under hvert ben. Motion og fodøvelser kan også hjælpe med at lindre ubehaget.

“Hjælp, mine sko passer ikke længere”

Måske har du hørt, at fødderne kan vokse som følge af graviditeten? Faktisk viser en undersøgelse fra University of Iowa, at 60 til 70 procent af kvinder får to til ti millimeter længere fødder efter endt graviditet. Ofte skyldes det, at du har taget på under graviditeten, så presset på dine fødder har fået dem til at flade ud. Større fødder kan betyde, at du:

  • Oplever nedsunken forfod, hvor den støddæmpende bue i forfoden er fladet ud. Dette skyldes normalt, at dine fødder har været belastet for meget, hvilket kan føre til smerter, når du går.
  • Har en lavere svang under foden som følge af den øgede vægt.
  • Ikke bruger underbenet korrekt, når du går, hvilket gør, at muskel-vene-pumpen i benet ikke fungerer optimalt og lægger yderligere belastning på dit hjerte.

Forkæl dig selv med en fodbehandling

At besøge en fodterapeut under graviditeten kan være en klog beslutning med mange fordele. Fodterapeuter har specialiseret viden om fodsundhed og kan sørge for at problemerne ikke når at udvikle sig. En fodterapeut kan fx hjælpe dig med:

1. Lindring af smerte: Gravide kvinder kan opleve smerter i fødder og ankler på grund af den øgede vægt og hormonelle ændringer. En fodterapeut kan udføre behandlinger, der lindrer disse smerter og ubehag, herunder massage og strækøvelser.

2. Forebyggelse af problemer: Fodterapeuter kan hjælpe med at forhindre fodsmerter, der ofte opstår under graviditeten. De kan give rådgivning om korrekt fodtøj og strømpevalg for at minimere risikoen for komplikationer.

3. Håndtering af nedgroede negle: Nedgroede negle kan være en almindelig udfordring for gravide kvinder. En fodterapeut har den nødvendige ekspertise til at pleje og korrigere nedgroede negle, hvilket kan lindre smerten og forhindre infektioner.

4. Overvågning af fodens sundhed: Fodterapeuter kan regelmæssigt overvåge din fod- og ankelhelse under graviditeten. Dette sikrer tidlig opdagelse af eventuelle problemer og muliggør rettidig intervention for at bevare sunde fødder.

5. Skræddersyet rådgivning: En fodterapeut kan give dig skræddersyet rådgivning baseret på din individuelle situation. Dette inkluderer valg af fodtøj, øvelser og forebyggende foranstaltninger for at opretholde sunde fødder og bevare din mobilitet under graviditeten.

Besøget hos en fodterapeut kan være en integreret del af din sundhedspleje under graviditeten og hjælpe med at sikre, at du trives og oplever mindst mulig ubehag i dine fødder og ankler i denne smukke, men udfordrende periode.

Sidebar