Forkæl dine fødder

Skyl, tør og smør dine fødder ind i fodcreme hver dag, og du er kommet langt. Men med 10 simple råd kan du forkæle fødderne endnu mere. De skal trods alt bære rundt på dig resten af livet.

Vores fødder følger os gennem hele livet. Så de fortjener at blive behandlet godt.

Her får du 10 råd, som giver dig bløde og lækre fødder. Rådene er samlet fra statsautoriserede fodterapeuter, der har behandlet danskernes fødder i mere end 80 år.

1. Skyl dine fødder hver dag

Lunkent vand er bedst, og det er nok at skylle fødderne i brusebadet. Hvis du bruger sæbe, skal du være opmærksom på, at sæbe udtørrer huden.

2. Tør dine fødder grundigt

Det er vigtigt at tørre sine fødder grundigt, når de har været våde, især mellem tæerne. På den måde forebygger du hudsvamp, der trives i varme, fugtige og mørke omgivelser.

3. Klip neglene lige over

Negle skal altid klippes lige over. Klipper du dem ned i siden, risikerer du at få nedgroede negle, som kan danne betændelse. Sker det alligevel, skal du søge professionel behandling hos en fodterapeut.

4. Brug fodcreme

Smør fødderne ind i creme hver dag, når du har skyllet og tørret dem. Gør det gerne om aftenen, inden du skal sove, så dine fødder kan ligge frit, og creme kan tørre ind. Cremen holder huden på fødderne smidig og forebygger hård hud og revner. Undgå at komme creme mellem tæerne.

5. Væk med hård hud og ligtorne!

Hård hud og ligtorne er tegn på, at dine fødder belastes forkert. Derfor kan der være god grund til at se nærmere på dit fodtøj. Du kan få hjælp til at fjerne hård hud og ligtorne hos en fodterapeut.

6. Bevæg fødderne

Dine fødder har rigtig godt af at bevæge sig hver dag. Det styrker fodens muskler og bevægelighed. Du kan for eksempel krumme og sprede dine bare tæer og vippe fødderne op og ned.

7. Åndbare strømper

Skift til rene strømper hver dag. Sørg for, at strømperne ikke strammer, og brug så vidt muligt strømper, der er svedtransporterende eller lavet af naturmaterialer som bomuld, uld og bambus. Strømper i kunststof som nylon forhindrer huden i at ånde, så sved og fugt bliver i strømpen.

8. Tjek dine sko

Du kan tjekke, om dine sko passer til dine fødder ved at tage sålen ud og stille dig oven på den. Stikker dine fødder ud over sålen, går du i for små sko. Det kan påvirke dine fødder og ændre deres naturlige form.

9. Overvej indlæg

Hvis dine fødder har fejlstillinger, er der risiko for, at du går på en uhensigtsmæssig måde. Det kan give dig smerter, der stråler helt op i ryggen. Med et indlæg i dine sko kompenserer du for fejlstillingerne, og det giver dig en bedre gang. Hvis indlæg skal virke, skal de fremstilles individuelt til dine fødder og behov. Det kan du få gjort hos en fodterapeut på baggrund af en gang- og fodanalyse.

10. Sko til formålet

Din fødder har det faktisk bedst i sko, der passer til det, du er i gang med. Derfor skal du vælge forskelligt fodtøj, alt efter om du skal på arbejde, til fest, dyrke sport eller slappe af.

Sidebar