Giv god plads til babyfødderne

Smarte sneakers med velcroremme, fine ballerinaer med sløjfer og strikfutter i alskens farver. Fristelserne er mange, når det gælder nuttet børnefodtøj. Men faktisk bør babyer ikke have sko på, før de begynder at gå. Her kan du blive klogere på, hvordan du kan give babyfødderne god plads. I sparkedragten, sokkerne og sutskoene.

Babyfødder er nuttede og små. Og man kan hurtigt falde i fælden med alt det børnefodtøj, der findes. Men babyer er ikke dukker og har bedst af at bære tøj og sko, som er behageligt og nemt at tage på og af. Komfort er altså det vigtigste, når det gælder din baby – og selvom det lyder underligt, skal små fødder faktisk bruge ret meget plads.

Styr på sparkedragten

Allerede før dit barn traver rundt i sine første sko, skal du passe på de små fødder. Sokker, strømpebukser og sparkedragter skal være store nok til, at barnet kan strække fødder og tæer ud.

Sparkedragten er et godt bud på en behagelig beklædningsdel til din baby. Den giver nemlig god plads til de små fusser – og holder dem varme. Hvis sparkedragten har indbyggede futter, skal du huske at købe en størrelse, der er stor nok til, at din babys fødder kan bevæge sig uden begrænsninger. Det er vigtigt med god plads, fordi knoglerne i babyfødder stadig er meget bløde og risikerer at få skader af at blive klemt.

Et alternativ til sparkedragten er bløde sokker og sutsko, som holder de små fusser varme uden at klemme eller trykke. På den måde får din baby masser af plads til at bevæge fødderne.

Gå aldrig i for små strømper

Babyer vokser hurtigt, og barnefoden er meget blød og eftergivende. Så det gør egentlig ikke ondt på baby, hvis der ikke er plads nok til fødderne i sparkedragten. Problemet er, at for små eller for stramme strømper kan tvinge de små fødder i en forkert stilling – og det kan gøre skade på sigt. Hvis sparkedragten er for lille om fødderne, kan du eventuelt klippe de indbyggede futter af og omslutte de strittende tæer med et par strømper i den rigtige størrelse.

Husk på, at selvom det er sødt, bør babyer ikke have babysko på, så længe de ikke kan gå. Lad dem have strømper på eller bare fødder, hvis det er varmt nok indenfor. Og lad babyskoene høre særlige lejligheder til.

Det første skridt

Men hvornår må du så begynde at købe alle de nuttede børnesko? Faktisk er det først, når dit barn begynder at gå, at fødderne skal have sko på. Indtil da skal du undgå det. Du må dog gerne holde dit barns fødder varme med bløde futter i åndbart materiale som f.eks. læder.

Du skal som regel købe de første sko i 1-2-års alderen. Her er det vigtigste komfort frem for udseende. De første sko skal gerne være lavet i et blødt materiale, så barnet kan fornemme det underlag, fødderne rammer – og dermed lære at gå ordentligt og opnå en bedre balance. Formen skal være flad og bred, så tæerne ikke bliver klemt eller trykket. Tag eventuelt sålen ud af skoen for at måle, om din babys fod passer til skoen – både i bredden og længden.

Så selvom det er fristende, bør du undgå at købe sko til babyer, der ligner voksensko i miniudgave. Der er nemlig ikke tænkt over form og materiale. Køb i stedet det, der hedder begyndersko. De er netop lavet til babyfødder, så du passer godt på dem.

Når de første usikre skridt er taget, er det vigtigt, at du er opmærksom på dit barns gang. Hvis dit barn bliver ved med at gå på tæerne, bør du søge råd hos sundhedsplejersken eller din praktiserende læge. De kan fortælle, hvordan du kan hjælpe dit barn med at gå på en optimal måde.

Sidebar