Giv god plads til babyfødderne

Bliv klogere på, hvordan du kan give babyfødderne god plads – i sparkedragten, sokkerne og sutskoene.

Smarte sneakers med velcroremme, fine ballerinaer med sløjfer og strikfutter i alskens farver. Fristelserne er mange, når det gælder nuttet børnefodtøj. Men faktisk bør babyer ikke have sko på, før de begynder at gå. Og heller for meget plads end for lidt, så der er god plads til at vokse.

Væk med sparkedragten

Allerede før dit barn traver rundt i sine første sko, skal du passe på de små fødder. Sokker og strømper skal være store nok til, at barnet kan strække fødder og tæer ud. Og du bør pakke sparkedragten med indbygget fødder helt væk. For det kan være svært at opdage, da børns fødder vokser hurtigt i løbet af det første år. Væksten sker normalt i spurt, ikke i et jævnt tempo, hvilket kan gøre, at du ikke lægger mærke til, at sparkedragten pludselig er blevet for kort. Det er vigtigt med god plads, fordi knoglerne i babyfødder stadig er meget bløde og risikerer at få skader af at blive klemt.

Et godt alternativ til sparkedragten er bløde sokker, som holder de små fusser varme uden at klemme eller trykke. På den måde får din baby masser af plads til at bevæge fødderne.

Gå aldrig i for små strømper

Babyer vokser hurtigt, og barnefoden er meget blød og eftergivende. For små eller for stramme strømper kan tvinge de små fødder i en forkert stilling – og det kan gøre skade på sigt. Det er derfor en god ide at undgå stramme elastikker om strømperne. Strømper i naturlige fibre som bambus, uld eller bomuld er de bedste, da de tillader foden at ånde. Undgå også gerne 100% nylonstrømper, da de får din babys fødder til at svede.

Det første skridt

Selvom det er sødt, bør babyer ikke have babysko på, så længe de ikke kan gå. Du må dog gerne holde dit barns fødder varme med bløde futter i åndbart materiale som f.eks. læder.

Du skal som regel købe de første sko i 1-2-års alderen. Her er det vigtigste komfort frem for udseende. De første sko skal gerne være lavet i et blødt materiale, så barnet kan fornemme det underlag, fødderne rammer – og dermed lære at gå ordentligt og opnå en bedre balance. Formen skal være flad og bred, så tæerne ikke bliver klemt eller trykket. Tag eventuelt sålen ud af skoen for at måle, om din babys fod passer til skoen – både i bredden og længden.

Så selvom det er fristende, bør du undgå at købe sko til babyer, der ligner voksensko i miniudgave. Der er nemlig ikke tænkt over form og materiale. Køb i stedet det, der hedder begyndersko. De er netop lavet til babyfødder, så du passer godt på dem.

Når de første usikre skridt er taget, er det vigtigt, at du er opmærksom på dit barns gang. Hvis dit barn bliver ved med at gå på tæerne, bør du søge råd hos sundhedsplejersken eller din praktiserende læge. De kan fortælle, hvordan du kan hjælpe dit barn med at gå på en optimal måde.

Sidebar