Hård hud på fødderne? Læg filen langt væk!
Det er en udbredt misforståelse, at fodfilen er din bedste ven mod hård hud på fødderne. Faktisk gør det kun problemet værre.
Hård hud opstår ikke af sig selv. Det er kroppens måde at beskytte dine fødder på. Har du problemer med f.eks. en fejlstilling eller overbelastning, reagerer din krop ved at danne et ekstra hudlag som en slags “beskyttelsesdragt”. Og det vigtigt, at du ikke overhører kroppens forsvarsmekanisme. Det fortæller fodterapeut Susanne Johansen:
”Hvis du ikke gør noget ved hård hud, kan det udvikle sig til ligtorne, der kan være meget smertefulde. Det er en forhorning af huden, som kroppen laver for at beskytte fødderne. Faktisk prøver din krop at fortælle dig, at her er der et problem!”
Fodfilen skal pakkes langt væk
Det er derfor vigtigt, at du tager problemer med hård hud seriøst. Her starter mange med at gribe til fodfilen for at løse problemet. Men det gør faktisk kun ondt værre, advarer Susanne Johansen:
Du danner faktisk kun mere hård hud, når du bruger en fodfil
”Når du filer på fødderne, så laver du friktionsvarme – lidt ligesom når du gnider hænderne mod hinanden. Varmeudviklingen kan kroppen ikke lide, og derfor prøver din krop at beskytte huden med at lægge et ekstra beskyttende lag hud på. Så du danner faktisk kun mere hård hud, når du bruger en fodfil.”
I stedet skal du have hjælp til at finde ud af, hvorfor den hårde hud opstår.
Hård hud er en sladderhank
Hård hud er en beskyttelsesmekanisme og derfor også kroppens måde at fortælle dig, at der er noget galt. Derfor er det ikke nok at fjerne den hårde hud. Det er vigtigt, at du finder ud af, hvorfor den er opstået, fortæller Susanne Johansen. Ellers vil den hårde hud blot blive gendannet efter et stykke tid.
”Se på hård hud som en sladrehank. Hård hud kan opstå, fordi der kommer for meget tryk på dine fødder eller de blive for tørre, og det er et problem, du skal tage seriøst. Husk, at hele vægten fra din krop bæreres af dine fødder, så det er vigtigt, at fødderne bliver aflastet rigtigt for at undgå problemer”.
Det gælder, som med så meget andet, om at finde frem til kernen i problemet
Er du i tvivl om, hvad årsagen til den hårde hud er, er det en god ide at bestille en tid hos en fodterapeut og få klarlagt, hvad dine fødder har brug for, siger Susanne Johansen:
”Det gælder, som med så meget andet, om at finde frem til kernen i problemet. Det kan være, du har en fejlstilling eller måske går i forkerte sko. Som fodterapeuter er vi uddannet til at vurdere dine fødders tilstand og behandlingsbehov.”
Det kan du selv gøre
Hård hud er flere lag hud ovenpå hinanden. Til sidst mister huden sin elasticitet og den risikerer derfor at revne. Bliver revnerne dybe, kan de bløde og være smertefulde at gå på.
Udover gode sko og regelmæssig fodterapi er det derfor vigtigt at give fødderne creme hver dag, forklarer Susanne Johansen. Hendes råd er at smøre fødderne ind hver aften, inden du sover, så har cremen tid til at virke. Men du skal være opmærksom på, at det er den rigtige creme:
“Det hjælper ikke noget, hvis du bruger din normale bodylotion til fødderne. Den indeholder alt for meget vand og når vandet er fordampet, er der ikke meget fedtstof tilbage til fødderne. En fodcreme skal være fed, afgive masser af fugt til huden og have tid til at trænge ind i huden. Du kan hjælpe creme ved at massere fødderne, samtidig med at du smører,” fortæller hun.
Drop de gamle husråd
Mange bliver overraskede, når de får at vide, at de skal lade fodfilen blive liggende i skuffen. Og det er ikke det eneste dårlige husråd, som Susanne Johansen er stødt på i sin tid som fodterapeut.
”Jeg havde en ældre dame som patient, der havde brugt et råd mod hård hud fra et ugeblad. Der stod, at man skulle putte citronsaft på vat og så pakke den hårde hud ind i det natten over. Men citron er syre og dagen efter var huden på fødderne helt ødelagt.”
Hun opfordrer til, at man ringer og spørger en fodterapeut om råd, inden man springer ud i at eksperimentere derhjemme. Eller i stedet går til en professionel for at få ordnet fødderne. Det har de fortjent.
Om fodterapeutenSusanne Johansen er uddannet fodterapeut i 1999 Hun har haft egen klinik i Jyderup i 16 år, men har også været fodterapeut på plejehjem, sygehuset og i hjemmeplejen. Det siger hun som sit fag: “Folk kommer ind i klinikken med ondt i fødderne og går derfra glade og lettede, når vi har løst deres problemer. Det er den bedste følelse.” |