Nu kommer der mere viden om børns fødder

Der mangler forskning i børns fødder. Det mener både fodterapeuter og ortopædkirurger, som nu går sammen om et nyt forskningsprojekt, der skal bidrage til endnu bedre behandling af børns fødder i fremtiden.

Hvordan har din fod det? For børn kan det spørgsmål være svært at svare på, og der kan derfor være mange oversete tilfælde. Og som forælder kan det også være svært at opspore. Men smerter, nedgroede negle og fejlstillinger rammer ikke kun voksne, og der er derfor behov for mere viden om, hvordan børns fødder har det.

Danske Fodterapeuter står bag et nyt forskningsprojekt i samarbejde med børneortopædkirurgisk enhed på Rigshospitalet, der netop skal undersøge fodsundheden hos 1.000 børn i alderen 5-17 år. Projektet foregår i løbet af 2022 og 2023, hvor tre hold af fodterapeuter undersøger børnene blandet andet ved hjælp af en 3D-skanning af deres fødder samt undersøger hud, negle og fodtøj. Børnene bliver også målt og vejet og får undersøgt bevægeligheden i deres led og eventuelle fejlstillinger i ben og fødder.

Hvad er den normale barnefod?

Målet med det nye projekt er, at både fodterapeuter og ortopædkirurger bliver endnu bedre til at vurdere graden af børns fodproblemer for at sikre den rette behandling fra start og lægge op til bedre samarbejde mellem de to specialer.

Andreas Balslev-Clausen fra ortopædkirurg på børneortopædkirurgisk enhed er en af overlægerne, der er involveret i projektet.

”Jeg vil vurdere, at vi i de sidste 10-15 år har oplevet en fordobling af henvendelser fra forældre, der er bekymrede for deres børns fødder eller underben. Mange børn fejler noget i den mildere ende af skalaen, og vi er interesserede i at finde ud af, hvordan det ser ud generelt blandt almindelige børn. Hvis vi kan fastlægge, hvordan en normal barnefod ser ud i Danmark, vil det være lettere for os at vurdere, hvornår foden er normal og hvornår der skal operationer til. For så kan vi sende de milde tilfælde andre steder hen, mens vi kan koncentrere os om de alvorlige tilfælde, der skal opereres,” fortæller han i en pressemeddelelse fra Danske Fodterapeuter.

Fodterapien er en af de steder, som ortopædkirurgisk klinik kan sende børnene hen ved de mildere tilfælde. Karina Rindel er en af fodterapeuterne, der deltager i forskningsprojektet, og hun ser også behov for at samle mere viden på området.

”Vi får mange børn på vores klinik, der kommer med deres forældre for at få undersøgt fødderne. Derfor er det superinteressant at finde ud af, hvordan det generelt står til med børns fødder,” siger Karina Rindel.

Resultater i 2024

Der findes i forvejen internationale studier af blandt andet platfodede børn, børns fodtøj og deres fodsundhed. Men der kan være stor forskel på børns fødder i forskellige lande, og derfor er der behov for danske studier.

Børneortopædkirurgisk enhed forventer at offentliggøre de første resultater af forskningsprojektet i 2024 i et videnskabeligt tidsskrift. Samtidig håber Andreas Balslev-Clausen på at kunne kontakte de 1.000 børn igen om 20 år og følge op på, hvordan deres fødder har udviklet sig gennem voksenlivet.


Fakta om forskningsprojektet

  • 1000 børn fra 5-17 år skal undersøges i forbindelse med forskningsprojektet.
  • Undersøgelserne finder sted på folkeskoler på Sjælland fra efteråret 2022 til 2023.
  • Børnenes fødder bliver blandt andet 3D-skannet.
  • I 2024 forventer børneortopædkirurgisk enhed på Rigshospitalet at offentliggøre de første resultater af forskningsprojektet i et videnskabeligt tidsskrift.
  • Fodterapeuter Trine Henriksen, Karina Rindel, Mai Bomark, Lisa Bomark, Cille Holse og Jannie Almegaard udfører undersøgelserne af børnene.
  • Ortopædkirurg Andreas Balslev-Clausen, Christian wong og Søren Bødtker fra børneortopædkirurgisk enhed på Rigshospitalet udfører den videnskabelige tilrettelæggelse og dokumentation og skriver forskningsartiklerne.
  • Christina Ystrøm-Bjerge, forsknings- og efteruddannelseskonsulent i Danske Fodterapeuter, er ansvarlig for planlægningen af forskningsprojektet

 

Sidebar