Sådan køber du sunde sko

Hvad kendetegner et par gode sko? Selvom vores fødder har forskellige behov, findes der en række grundregler for, hvordan vi vælger de gode sko. Fordi dine fødder fortjener det bedste.

Du kender sikkert følelsen af at stikke dine fødder i et par nye sko. Du har glædet dig til at have dem på, og nu skal de gås til. Men alligevel mærker du, at de klemmer, skarver og gnaver en smule ind i lilletåen og hælen. ”Det går nok over,” tænker du. Men det er en dårlig vane. Sko skal nemlig ikke gås til. De skal sidde lige i skabet med det samme.

Fodvenlige sko er ikke kedelige sko

For at få et par fodvenlige sko behøver du ikke længere at affinde dig med et par kedelige, formstøbte sko i grå og brune nuancer. I dag kan fodvenlige sko både være flotte og elegante, samtidig med at de skåner dine fødder for knyster, hammertæer og hård hud. Og du behøver ikke altid at søge ind i specialforretninger for at klæde dine fødder ordentligt på.

Tag ned i din lokale skobutik og find sko, der får dine fødder til at smile ved at følge denne guide:

1. Lad skoen komme til foden

Skoen skal passe til foden – ikke omvendt. Derfor skal du vælge den størrelse og pasform, der passer til din fod. Du kan for eksempel teste formen på skolen ved at tage sålen ud og stille dig ovenpå den. Rager foden ud over sålen, er skoen ganske enkelt for lille eller for smal.

2. Plads til bevægelse

Din fod glider automatisk lidt frem og tilbage, når du går. Derfor skal du sørge for, at skoen er stor nok til, at du har et glidetillæg på omkring 7 mm, så foden ikke støder mod snuen.

3. Snuden i vejret

Når vi går, bevæger vi tæerne mere, end vi tror. Derfor må skosnuer ikke være for lave. Ellers risikerer du, at skoen trykker på dine tånegle og generer dig.

4. Vælg en sål, der følger foden

Almindelige hverdagssko skal være fleksible i sålen, så skoen følger din fod og tillader dig at gå så naturligt som muligt.

5. Lad din fod ånde

Vælg sko af læder og andre åndbare materialer, så dine fødder får luft i løbet af dagen. Så forebygger du svedige fødder, sure tæer og svamp.

6. Tag toppen af stødene

Din krop har ikke godt af de mange stød, der forplanter sig op gennem kroppen, når hælen lander hårdt på underlaget ved gang og løb. Derfor er det meget vigtigt at bruge en stødabsorberende sål i dine sko.

7. Plads til hævede fødder

Dine fødder bliver ofte varme efter at have båret rundt på dig en hel dag. Nogle gange hæver fødderne i løbet af eftermiddagen. Det kan derfor være en fordel dels at købe sko, når fødderne er hævede, dels at købe sko med snører eller velcro, så du kan justere dem.

8. Hold foden på plads

En fast hælkappe holder foden på plads, så den ikke skrider ud over sålen og ødelægger din gang. Hælkappen er også et must, hvis dine fødder har et særligt behov for støtte.

Du kan også gå på opdagelse i vores skoguide til børn her

Sidebar