Spørg brevkassen: Er det sundt at gå på bare tæer? 

Kære brevkasse  

Mig og mine børn elsker at gå på bare tæer her om sommeren. Så snart vi har mulighed for det, smider vi skoene – i haven, på legepladsen og på stranden. Umiddelbart tænker jeg, at det er godt for fødderne at blive sluppet fri af skoene en gang i mellem. Men jeg er ikke fodterapeut og er nu blevet i tvivl. Jeg har nemlig selv indlæg i mine sko, da jeg ”vælter” indad og er hypermobil. Så mit spørgsmål er: Hjælper jeg mine fødder eller gør jeg det værre, når jeg går meget i bare tæer om sommeren? Og er der noget, jeg skal være opmærksom på med mine børns fødder? 

Mange hilsner
Mor med bare tæer 

 


 

Kære Mor med bare tæer, 

Som udgangspunkt er det godt, at fødderne bliver ”sluppet fri” af sko en gang imellem. Det styrker både balancen samt ledbånd og muskler i fødderne, når vi går på bare tæer. Så overordnet set er det rigtig godt for dine og børnenes fødder, at I smider skoene, hvor det er passende.  

Der er dog nogle situationer, hvor jeg vil anbefale, at I holder skoene på. Når dine børn er på legeplads eller cykler, er det godt med sko, så tæerne ikke er for udsat og fx skrabes af underlaget. Det kan give sår og skader.  

Badesko kan også være en fordel ved stranden, da sten og muslinger i vandkanten kan være glatte og skarpe. 

I skal også huske på, at asfalt og strandsand bliver brandvarmt i solen, og det har den sarte hud under fødderne ikke godt af. Husk også solcreme på fødderne her i sommervarmen! Mange glemmer den del af kroppen, og det kan give slemme solskoldninger på den tynde hud. Generelt er det en god idé at huske at give fødderne ekstra fugt om sommeren for at passe bedst muligt på dem. 

Du skriver, at du normalt har indlæg i skoene. Som du nok ved, er de med til at rette din fodstilling, så du afvikler din gang så naturlig som mulig. Samtidig mindsker indlæggene overbelastning af dine led, sener og muskler. Hypermobile led som dine har derfor gavn af fodtøj, der sidder godt og støtter dine fødder, når du går. Men det betyder ikke, at du ikke kan gå i bare tæer her om sommeren. Mit bedste råd er – mærk efter! Hvis du begynder at få smerter i fødderne, kan det være et tegn på, at de har brug for ekstra støtte, og så må du gå med indlæg igen. Hvis du ikke får ondt, er der intet problem i at smide skoene. Skal du ud på en længere gåtur, vil jeg dog anbefale at tage sko med indlæg på.  

Til sidst skal du være opmærksom på, at hvis der går lang tid mellem du bruger dine indlæg, skal du starte gradvist op igen. Dine muskler og led kan blive ømme i starten og skal lige vænne sig til indlæggene igen. 

Med håb om en dejlig sommer i bare tæer. 

Cille Holse
Statsautoriseret fodterapeut 

Sidebar