Voksne skal også passe på deres fødder

Er du en af de danskere, der går op i dine børns fodsundhed, men har glemt dine egne fødder? En ny undersøgelse fra Danske Fodterapeuter viser, at alt for få danskere går op i, at deres fødder har det godt. Her fortæller statsautoriseret fodterapeut Dorte Fuglsang Engelsfelt, hvorfor vi skal tage fodsundhed alvorligt.

Danskerne går meget op i fodsundhed. Bare ikke deres egen. En ny undersøgelse fra Danske Fodterapeuter viser, at lidt over halvdelen af danskerne i høj eller meget høj grad går op i deres børns fodsundhed. Til sammenligning er det kun lidt mere end hver tredje, der tænker meget på deres egen fodsundhed. Lige knap hver fjerde bekymrer sig meget om deres partners fødder. Ifølge fodterapeut Dorte Fuglsang Engelsfelt er det vigtigt, at flere tager fodsundhed alvorligt, før skaden er sket.

– Folk kommer ofte, når det er for sent. Så kan vi ikke hjælpe med indlæg, bøjler eller kompressionsstrømper, fordi det næste skridt er operation. Vi kan måske lindre med indlæg, så det ikke bliver værre, men vi kan ikke give en neutral fodstilling. Vi vil hellere forebygge end behandle, så det er vigtigt, at folk kommer afsted, forklarer Dorte Fuglsang Engelsfelt, der er fodterapeut hos Klinik for Fodterapi i Egå.

Gå aldrig i for små sko!

Et af de andre områder, som Dorte Fuglsang Engelsfelt påpeger, at vi bør have mere fokus på, er vores fodsundhed.

De fleste går i for små sko, fordi man ønsker at have små fødder. Det gør musklerne slappe og forårsager fejlstillinger. Men hvis alle musklerne er intakte, som de burde være, så kan vi faktisk klatre i træer. Når vi har for små sko på, bruger vi vores muskler forkert, og derfor falder de sammen, siger Dorte Fuglsang Engelsfelt og fortsætter:

– Mange går rundt med smerter, endda i mange år, og de ved slet ikke, at fodterapeuter faktisk kan gøre noget ved det. Det er tit skoene, der forårsager problemerne, fordi de er for små, for spidse eller for høje, uddyber hun.

Overhør ikke kroppens smerteskrig

Der er mange fordele at hente ved at fokusere mere på god fodsundhed. Hvis du bliver mere opmærksom på dinefødders tilstand og sørger for at reagere i tide på smerter i knæ, hofte og ryg, kan fodterapeuten hurtigere sætte ind med den rette behandling. Mange ved ikke, at smerter i resten af kroppen kan stamme fra fødderne. Hele kroppen hænger sammen, og en skæv fodstilling kan forårsage menisk- og hofteskader og smerter, der trækker op i ryggen. Tilstande, som kan forebygges med de rette øvelser fra fodterapeuten.

Det er vigtigt at give motion til musklerne. Mange siger, at de bare vil lave fodøvelser i stedet for at få behandling, men det får de ikke gjort. Hvis de laver fodøvelser, mens de går på indlæg, får de automatisk gang i fejlstillingen. Øvelserne hjælper på blodomløb, led, sener og knogler, fordi man ændrer den måde, man går på, så man får gang i hele systemet, siger Dorte Fuglsang Engelsfelt.

For nogle patientgrupper er det endda meget vigtigt at have helt styr på fodsundheden.

– Hvis man er hypermobil eller har tendens til gener og i hvert fald, hvis man er diabetiker, så skal man sørge for at blive tilset af en fodterapeut. For diabetikere kan regelmæssig fodbehandling være med til at forhindre amputationer, forklarer fodterapeuten og fremhæver, at fodterapi handler lige så meget om behandling som forebyggelse.

– Som uddannede behandlere forstår vi at yde en god og konstruktiv vejledning til patienterne. For os handler det ikke om salg. Det handler om at behandle og forebygge, inden det går galt. Men det kræver, at flere kommer til os, før det skrider.

 

Sidebar