Sådan forebygger du sommerens fodproblemer

Vabler, fodsved og hælrevner. Fødderne er særligt udsatte om sommeren, når temperaturen stiger. Vi har samlet fodterapeutens bedste råd til at forebygge sommerens fodgener

Der er særligt fire hyppige udfordringer for fødderne i sommersæsonen. Her er gode råd til, hvordan du forebygger dem:

1) Vabler opstår ved friktion mellem hud og sko eller strømper, når sko eller strømperne sidder forkert. Derfor bør du først sørge for at holde fødderne tørre for eksempel med svedabsorberende strømper – gerne i naturmateriale som fx bambus. Derudover er det vigtigt med sko i en god pasform, der hverken er for store eller for små.

Går du i sandaler, er en god idé med remme, der kan justeres alt efter hvor meget foden hæver op i varmen. Når skaden først er sket, er det vigtigt, at du ikke prikker hul på vablen, da det øger risikoen for betændelse.

Få vores guide til den helt rigtige sandal

2) Fodsved. Der er ikke noget værre end fødder, der stinker af gnu. I virkeligheden er det ikke sveden i sig selv, der lugter, men den gæringsproces, som kroppen sætter i gang, for at nedbryde sveden. Det betyder dog alligevel, at hvis du vil undgå lugten, skal du starte med at forebygge sveden. Det kan du blandt andet gøre ved at:

  • Vælge strømper i bambusmateriale i stedet for bomuld. Naturmaterialet er svedabsorberende og bakteriehæmmende, så du undgår de bakterier, der starter gæringsprocessen.
  • Sørge for at vaske fødderne dagligt, og husk at tørre mellem tæerne.
  • Skifte jævnligt sko og stil sålerne på højkant, så de kan tørre ordentligt.
  • Bruge en deodorant med antiperspirant eller en særlig spray til formålet, hvis du har ekstra tendens til fodsved..

3) Hælrevner kan fx opstå, hvis du går meget i klipklapper og løse sandaler. Det er nemlig, når hælen slipper skosålen for hvert skridt, og foden igen sættes i underlaget, at det giver et stød på hælen, som giver hård hud og hælrevner. Samtidig glider foden rundt på sålen, hvilket også giver hård hud.

Brug en god, fed creme én til to gange om dagen, og sørg for at vælge noget fodtøj, der sidder ordentligt fast på foden. Undgå desuden at bruge en fodfil, da det også skaber friktion mod huden og dermed er med til at øge produktionen af hård hud. Hold i stedet den hårde hud nede med en køkkensvamp – brug den helst hver gang, du er i bad. Gå til en fodterapeut, hvis du har meget hård hud – de er uddannede i at fjerne den hårde hud korrekt og forebyggende.

4) Hælspore Når vi går i klipklapper eller sandaler, som ikke sidder så godt fast, skal foden arbejde mere og tæerne krumme sig sammen for at holde fodtøjet på. Det giver en overbelastning af hælen, som kan føre til det, man i daglig tale kalder hælspore. I virkeligheden er der ikke tale om en rigtig hælspore, men noget, der kaldes fasciitis plantaris, som er en hyppig årsag til smerter under hælen. Det bedste, du kan gøre, er at vælge sko, som sidder godt på foden, når du skal gå rundt i længere tid. Har du fået en hælspore, viser forskning at den bedste løsning er et godt indlæg. Det kan en fodterapeut hjælpe dig med.

Sidebar