Sådan undgår du fodsvamp og tør hud om vinteren

Få fodterapeutens bedste råd til, hvordan du undgår fodproblemer i den kolde tid.

Det er aldrig sjovt, når der er fodkoldt på både arbejdet og derhjemme og derfor pakker mange af os fødderne ind i strømper og sko hele dagen. Men kolde tæer kan blive det mindste af dine problemer, hvis du ikke får luftet fødderne dagligt. Det fortæller Lene Scheuer, der har været fodterapeut i over 30 år.

Når du går i lukkede sko hele dagen, har dine fødder svært ved at ånde og komme af med sved, der naturligt opstår i løbet af en dag. Og et fugtigt miljø er lige, hvad fodsvamp kan lide”

Lene Scheuers bedste råd til at undgå fodsvamp? Kig ned! Hun anbefaler, at du prøver at holde lidt øje med fødderne i løbet af dagen:

“Gør det til en vane at tage sko og strømper af i løbet af dagen og læg mærke til, om der er fugtigt mellem tæerne. Hvis ja, kan det være en god ide at skifte strømper oftere og derudover vælge naturmateriale som fx bomuld, der kan tåle at blive vasket på 60 grader.”

Udendørssko er til udendørs brug

Og så er der selve fodtøjet. For ligesom du tager vinterjakken af, når du er indenfor, bør du også tage vinterskoene af, når du kommer ind i varmen, forklarer Lene Scheuer:

”Mange har fx GoreTex-støvler til vinteren. Det er også en god ide, fordi sådan en støvle er lavet til vintervejret og til at transportere fugten væk – men den virker kun, når det er koldt! Når man sidder på et varmt kontor indenfor med en ”udendørssko” på, så virker den ikke, som den skal og så kan fugten ikke komme ud. ”

Derfor er en god huskeregel for at undgå fugtige fødder: Husk at udendørssko er til udendørs brug. Hav gerne et par lettere fodtøj stående på kontoret, så du kan skifte sko alt efter, om du er indenfor eller udenfor.

Dine indendørssko skal sidde fast på foden, være af åndbart materiale og have en god pasform, fortæller Lene Scheuer:

”Mange hjemmesko er dårlige for dine fødder, fordi de ikke holder din fod ordentligt fast. Det gælder fx slippers og klipklapper, men også Mao-sko, som mange jo bruger derhjemme. Dårligt fodtøj kan giv dig fejlstillinger i fødderne. Vælg dine sko med omtanke, så passer du bedst på din fødder.”

Tørre fødder kan slå sprækker

Fugtige vinterfødder kan også skabe mere tørhed hos nogle. Det lyder paradoksalt, men når dine fødder sveder meget, ender de med at blive dehydreret og udtørret. Og om vinteren kan især hælene blive så tørre, at de slår revner og gør det smertefuldt at gå. Har du tør hud på fødderne, er løsningen en god fodcreme, fortæller Lene Scheuer:

Det er vigtigt, at du vælger en god creme med en høj fedtprocent til dine fødder. Det nytter ikke noget at bruge den bodylotion, du har derhjemme, da den oftest har for lidt fedtstof i.”

Lene Scheuer understreger også, at hvis man oplever at få både sprækker ved hælen og hård hud under fødderne, så anbefaler hun at besøge en fodterapeut. Her får du fjernet den hårde hud først, så cremen har lettere ved at trænge ind i huden og gøre en forskel.

Pas på dine fødder – de skal holde hele livet!

Som fodterapeut har Lene Scheuer set et utal af fødder. Hendes erfaring er, at mange glemmer at passe på deres fødder i løbet af livet og det kan have store konsekvenser, forklarer hun:

“Det er lidt spøjst, at mange går i fitness og træner deres kroppe – men aldrig deres fødder! Når vi glemmer at aktivere nerverne og musklerne i fødderne, så bliver vores balance gradvis dårligere og til sidst får vi sværere ved at gå.”

Det er især her om vinteren, at vores fødder er mere inaktive, fordi vi har sko på hele dagen og bevæger os mindre. Her anbefaler Lene Scheuer, at du laver 5-10 minutters fodøvelser om dagen – fx i løbet af en arbejdsdag på kontoret. Du kan finde videoer med fodøvelser fra Danske Fodterapeuter lige her

Vil du sikre dig, at dine fødder kommer bedst gennem en hård vintersæson, er Lene Scheuers tre vigtigste råd: luft fødderne dagligt, hold dem aktive og få det rigtige fodtøj til vinteren – så ved dine fødder, at du ikke har glemt dem.


Om fodterapeuten

  • Lene Scheuer er uddannet fodterapeut i 1993
  • Hun er souschef hos Fodterapeuterne og Sunde Sko på Lyngby Torv
  • Om sit fag, siger hun: “Jeg er fodterapeut, fordi jeg hver dag hjælper mennesker til et bedre liv. Pleje af fødder og ordentligt fodtøj gør en forskel i mange menneskers liv”.

Book en behandling hos din lokale fodterapeut 👇

Sidebar