”Vi skal tilbage til gangtempo”

Tænker du på hverdagen og alle de ting, du skal nå, bliver du sikkert helt forpustet. For vi har skabt et samfund, hvor det går stærkt. Men skal vi tilbage og finde roen igen, er det som udgangspunkt ret enkelt. Vi skal kigge for enden af vores ben. Det slår journalist Mikael Kamber et slag for med en ny bog, som handler om at gå.

Fod og rod. Fødder og rødder. Foot og root. Man kan ikke løbe fra, at de to ord rimer på hinanden. Og måske hænger de mere sammen, end hvad øjet først ser. For spørger man TV-vært og forfatter Mikael Kamber, så er foden menneskets rod. Det er foden, der har defineret os. I hans nye bog ”Gå godt – en bog om trivsel, eksistens og gangarter”, undersøger han, hvilken betydning foden har for vores eksistens. Og det hele starter med vores udvikling fra menneskeaber til mennesker.

– Evnen til at gå på to fødder er det, der har gjort os til det, vi er i dag. Udviklingen af foden satte vores hænder fri til at betjene redskaber. Redskaberne gjorde det muligt at forarbejde føden uden at have enorme kæber. Og de mindre kæber skabte plads i kraniet til, at hjernen kunne udvikle sig. Og hjernen har – på godt og ondt – givet os herredømmet over jorden. Der går simpelt hen en lige linje fra udviklingen af foden til hjernen. Jeg fik selv en aha-oplevelse, da jeg studerede fodens evolution. Foden er jo en fantastisk gangmaskine, som er gået fra en flad abefod til at være spændt op i en fjedret bue. Det er den, der skaber vores fundament, siger Mikael Kamber.

Skabt til at gå

I bogen får Mikael Kamber selskab af inkarnerede fodgængere, eksempelvis Bente Klarlund og Rane Willerslev, som giver hver deres perspektiv på, hvad det at gå betyder for os mennesker. Lige fra mentale og fysiske fordele til eksistentielle perspektiver. Og Mikael har en klar mission. Han vil inspirere os til at komme tilbage i gangtempo. For vi lever i et samfund fyldt med konstante indtryk, der kører forbi os som på et running-sushi bånd.

– Vores kroppe er optimeret til at gå på to ben. Alligevel har vi aldrig gået mindre, end vi gør i dag. Og jo mere vi ignorerer, hvad vi er skabt til, jo større risiko er der for livsstilssygdomme og stress. Vi kan ikke løbe ud af vores kroppe, men vi kan finde tilbage til gangtempoet. Det er i det tempo, vores sanser fungerer optimalt, og vi får plads til at reflektere og forstå den verden, vi lever i, forklarer Mikael Kamber.

Derfor håber han også, at hans nye bog kan vække lysten til at gå.

– Det kræver typisk minimum en halv times gang, før du rigtig finder roen i det. Så begynder du at reflektere over de grundlæggende ting i livet, og hvad der betyder noget for dig. Når vi går, har vi ikke brug for materialistiske ting, men kan bare være til stede i nuet, lige som vi er. Når vi skræller den ydre støj væk, kan kroppen finde ro. Det håber jeg, at flere vil finde glæden i.

Plads til tankerne

For Mikael Kamber selv er det at gå en naturlig del af hverdagen. Han og fruen Annette går flere gange om ugen – gerne 10 kilometer. Nogle gange rundt i byen i København, andre gange i naturen, f.eks. på Amager Fælled.

– Jeg kan lide at gå ud og møde nye mennesker. Men jeg bruger også det at gå i mit professionelle arbejde, for eksempel når jeg er ved at skrive en bog. Så går jeg ud i naturen, for det giver mig ro og inspiration til at skabe nye tankegange i hovedet, fortæller han.

Når det er så vigtigt at bruge vores fødder, så mener Mikael Kamber også, at det er vigtigt, at vi passer på dem. Han sørger selv for at tage sig af dem og fjerne hård hud, så det er lidt mere behageligt på de lange gåture.

– Jeg kan godt mærke, at det med alderen bliver mere udfordrende at bukke mig ned og få ordentligt fat om fødder. Så jeg kan sagtens forestille mig, at jeg på et tidspunkt begynder at gå til en fodterapeut. Det er også en form for velvære at få behandlet sine fødder, siger han og tilføjer:

– Fungerer fødderne godt, så fungerer vi mennesker godt.

Sidebar