Skrækhistorier fra fodterapeuten: Du har gjort HVAD ved dine fødder?!

Selvom Do It Yourself – eller DIY – er oppe i tiden, når det gælder boliginteriør, tøj og sågar hår, er der ting, man bør overlade til professionelle. Fodsundhed er én af dem. Vi har samlet de værste ’gør det selv’-påfund, som de stakkels fødder har været udsat for.

Læs med og bliv forundret, forarget og forlegen… For du er helt sikkert selv faldet i én af disse fælder. Så tag ved lære – og gentag ikke fortidens fodfejl.

Klorin er da ikke særlig giftigt?

Selvom klorin, Rodalon og sprit er skrappe sager til grundig rengøring, findes der faktisk eksempler på folk, der er kommet til en fodterapeut med skadet og ødelagt hud på fødderne af denne grund.

For når nu Rodalon fjerner dårlig lugt i køleskabet, så må det samme vel gælde for sure tæer? Svaret er selvfølgelig nej. Så lad rengøringsmidlerne stå på hylden, medmindre du rent faktisk skal gøre rent.

”Undskyld, du har lidt mad siddende på din storetå”

Men galskaben stopper ikke her. Fodterapeuter er eksperter i fødder – og må selvsagt lægge ører og øjne til meget. Eksempelvis florerer der historier om, at folk har brugt havregrød, bananer, sennep og morgenurin! som et forsøg på at gøre fødderne bløde og komme ligtorne, neglesvamp og hård hud til livs.

Selvom madvarer ikke er decideret skadelige for fødderne, giver det sig selv, at det ikke er en mirakelkur. Du har højst spildt din tid.

”Skat, henter du lige vinkelsliberen?”

Næste del af vores ’gør det selv’-skrækhistorier fører os forbi værktøjskassen og redskabsskuret. Her er det nok særligt det mandlige segment, som har været på spil. For når en vinkelsliber, papegøjetang og hobbykniv kan bruges til at forbedre boligforholdene, så kan fødderne da også lige klare en tur…

Men hård hud, ligtorne og nedgroede negle forsvinder altså ikke af at maltraktere sine fødder. Tværtimod risikerer du at gøre uoprettelig skade ved at bruge værktøj, som ikke er beregnet til fødderne.

Nogle sælger sand i Sahara

Så! Nu har du fundet det rette aggregat til dit fodproblem. Udstyret med neglefil, ligtorneplaster og all-in-one creme er du klar til at gå i krig mod den nedgroede negl, ligtorn eller tørre hud. Det er købt på apoteket, hos en materialist eller på en troværdig hjemmeside på nettet. Så må det da være godt, ikke?

Virkeligheden er desværre nok en anden. Ofte har det ingen effekt. Andet er direkte skadeligt for fødderne. En fodfil danner for eksempel friktion på grund af bevægelsen frem og tilbage, hvilket får huden til at danne hård hud for at beskytte sig mod den varme, der opstår, og skaber mere hård hud. Ligtorneplastre risikerer at ætse den raske hud. Og bruger du en fodcreme, som ikke dækker dit behov, er du ikke sikker på at gøre det bedste for dine fødder.

Livet kommer ikke med advarslen ”Don’t do this at home”, før du henter alverdens remedier og værktøj til at få bugt med problemerne. Dagens morale må derfor være; tag til en statsautoriseret fodterapeut til en god snak om fodsundhed. De har en sundhedsfaglig uddannelse, som betyder, at de trods alt ved, hvad de har med at gøre

Sidebar